10+1 tips για σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Δεν πετάμε τίποτα. Αποθηκεύουμε με σωστό τρόπο τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας, για να κρατάνε περισσότερο  

Από τη Μαριανίνα Πάτσα | Φωτο: PEXELS

– Για να κρατήσουν περισσότερο τα φρέσκα μυρωδικά, τα κόβουμε σε κομματάκια και τα βάζουμε μέσα σε θήκη για παγάκια, μαζί με ελαιόλαδο.

– Για να κάνουμε τις φράουλες να κρατήσουν περισσότερο, τις βάζουμε για λίγα λεπτά μέσα σε νερό μαζί με λευκό ξύδι. Αυτό επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους για πάνω από μία εβδομάδα.

– Αποθηκεύουμε τις πατάτες μαζί με ένα μήλο. Αυτό θα τις εμποδίσει να βγάλουν ρίζες.

– Αντί να κόψουμε τα μαύρα σημάδια από τις φράουλες, τις βυθίζουμε για λίγα λεπτά σε νερό με πολλά παγάκια.

– Τις πρασινάδες που αρχίζουν να μαραίνονται, όπως το μαρούλι, τις βάζουμε σε παγωμένο νερό για ½-1 ώρα, μέχρι να γίνουν ξανά τραγανές.

– Οι ώριμες ντομάτες πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από το ηλιακό φως. – Αν έχουμε κομμένα μήλα και δεν θέλουμε να μαυρίσουν, τα αποθηκεύουμε μέσα σε κρύο νερό στο ψυγείο. Κρατάνε μέχρι 24 ώρες.

– Τα καρότα και τα σέλινα, αν αποθηκευτούν μέσα σε γυάλινα βάζα γεμάτα νερό κρατούν περισσότερο (μέχρι 2 εβδομάδες τα σέλινα και έως 1 μήνα τα καρότα).

– Αποθηκεύουμε τα φρούτα ξεχωριστά από τα λαχανικά. Όταν αποθηκεύονται μαζί, τα φρούτα βγάζουν αέρια που κάνουν τα λαχανικά να ωριμάζουν και να μαραίνονται πιο γρήγορα.

– Για να μην χαλάνε γρήγορα, αποθηκεύουμε τα κρεμμύδια μας μέσα σε παλιά νάιλον καλσόν.

– Μπορούμε να μεγαλώσουμε τα δικά μας μυρωδικά (μέντα, βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, κόλιανδρος, λεμονόχορτο) όλο το χρόνο. Κόβουμε ένα κοτσάνι από το φυτό (όχι μόνο τα φύλλα) και το βάζουμε σε βάζο με νερό. Το αφήνουμε σε ηλιόλουστο σημείο. Όταν τα φύλλα μεγαλώσουν επαρκώς, τα κόβουμε ώστε να βοηθήσουμε να βγουν κι άλλα.

Πηγή