Θαλάσσιες χελώνες, τα «θύματα» της ρίψης πλαστικών στη Μεσόγειο

Θαλάσσια χελώνα στο βυθό του Ιονίου |ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, η WWF δημοσιοποίησε την έκθεσή της για τα ακούσια θύματα της ανθρώπινης απρονοησίας

Δεν κομίζουμε γλαύκας στην Αθήνα λέγοντας ότι η πλαστική ρύπανση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές κατά των θαλάσσιων χελωνών, είδους που θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, η WWF δημοσιοποίησε την έκθεσή της για τα ακούσια θύματα της ανθρώπινης απρονοησίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την περιβαλλοντική οργάνωση, κάθε χρόνο 570 χιλιάδες τόνοι πλαστικού ρίχνονται στα νερά της Μεσογείου, ενώ πέντε κιλά πλαστικών απορριμμάτων συσσωρεύονται καθημερινά για κάθε χιλιόμετρο ακτογραμμής!

Η μελέτη έρχεται να υποστηρίξει αντίστοιχη πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature από την CSIRO, την Εθνική Υπηρεσία Έρευνας για την Επιστήμη στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από τον θάνατο περισσότερων των χιλίων θαλάσσιων χελωνών και διαπίστωσαν ότι ειδικά οι νεαρές χελώνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα πλαστικά.

Σε περισσότερα από τα μισά νεογέννητα χελωνάκια και στο 25% των ελαφρώς μεγαλύτερων, βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού στο στομάχι.

Επίσης, η κατανάλωση πλαστικών φαίνεται πως ήταν η αιτία θανάτου στο 15% των ενήλικων χελωνών.

Μάλιστα, ο αριθμός των πλαστικών που καταναλώθηκαν από κάθε θαλάσσια χελώνα κυμαινόταν από 1 έως 300 τεμάχια!

Για το θέμα αυτό έκανε την Τρίτη παρέμβαση και ο ελληνικός σύλλογος για την προστασία του είδους, ανακοινώνοντας μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την πολυετή μελέτη των χελώνων τους είδους καρέτα-καρέτα στο Ιόνιο.

Μετά από σχετική έρευνα του  συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ επί όλων των χελωνών που μαρκαρίστηκαν στη Ζάκυνθο, βρέθηκε ότι αυτές μπορούν να ωοτοκούν για τουλάχιστον 33 χρόνια.

Το αποτέλεσμα των 33 ετών είναι το μεγαλύτερο για την καρέτα-καρέτα που έχει δημοσιευθεί διεθνώς, καθώς το πρόγραμμα μαρκαρίσματος του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι το αρχαιότερο στη Μεσόγειο και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο.

Η παραπάνω μελέτη έγινε δεκτή σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και θα δημοσιευθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκαν 2 χελώνες που, από το πρώτο μαρκάρισμα μέχρι την πλέον πρόσφατη παρατήρησή τους, είχαν περάσει 33 χρόνια. Πρόκειται για την Α1075 που μαρκαρίστηκε το 1984 και η πλέον πρόσφατη παρατήρησή της έγινε το 2017, και την Β2494 που μαρκαρίστηκε το 1986 με τελευταία παρατήρηση το 2019.

Συνολικά βρέθηκαν στη Ζάκυνθο 20 χελώνες με διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής από 22 μέχρι 33 χρόνια. Φυσικά το διάστημα αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και μεγαλύτερο αφού δεν είναι γνωστό αν το πρώτο μαρκάρισμα συνέπεσε και με την πρώτη ωοτοκία της χελώνας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει στη Ζάκυνθο πρόγραμμα μαρκαρίσματος των χελωνών καρέτα καρέτα από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Το μαρκάρισμα γίνεται με ειδικά σήματα (tags) που τοποθετούνται στα πτερύγια και φέρουν κωδικό και διεύθυνση επιστροφής.

Με το μαρκάρισμα διερευνώνται σημαντικές αναπαραγωγικές παράμετροι, όπως η συχνότητα ωοτοκίας μέσα στην ίδια αναπαραγωγική περίοδο ή μετά από πόσα έτη ξαναέρχονται οι χελώνες για ωοτοκία. Όλες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή εκτίμηση μεγέθους του αναπαραγωγικού πληθυσμού. Επίσης, το μαρκάρισμα δίνει στοιχεία για τις κινήσεις των χελωνών στη Μεσόγειο. Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα του μακροχρόνιου προγράμματος μαρκαρίσματος είναι η διερεύνηση της διάρκειας της αναπαραγωγικής ζωής των θηλυκών, δηλαδή επί πόσα χρόνια μπορούν οι θηλυκές να ωοτοκούν.

Σημειώνεται ότι, επειδή τα εξωτερικά σήματα χάνονται σε μεγάλο βαθμό ή φθείρονται και δεν μπορεί να «διαβαστούν», τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται και εσωτερικά σήματα (microchips) που διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο. Αναμένεται λοιπόν ότι η συνέχιση του μακροχρονίου προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο ενδεχομένως να δείξει ότι η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της καρέτα καρέτα είναι ακόμη μεγαλύτερη από 33 χρόνια.

Πηγή: Protagon.gr