Σπάρτη: Το καταπράσινο νησί του Ιονίου με «άρωμα» Ωνάση

Από την Ντέπη Χιωτοπούλου

Αγοράστηκε μαζί με τον Σκορπιό από τον Αριστοτέλη Ωνάση, το 1963, και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του διάσημου νησιού, με τη φήμη του να φτάνει στα πέρατα του κόσμου, ο Ελληνας κροίσος ξεκίνησε τις εργασίες και στην καταπράσινη νησίδα.

Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοεϊδών νήσων και στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων, ανάμεσα στην ανατολική ακτή της Λευκάδας και στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι ακατοίκητη, ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει τη φήμη του Σκορπιού.

Και το όνομα αυτής, Σπάρτηνησίδα του Ιονίου Πελάγους, η οποία πήρε το όνομά της από την αρχαία πειρατική φυλή Τηλεβόες που είχαν ως βασική τους δραστηριότητα την πειρατεία και ορμητήριο τους το Μεγανήσι.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή’ οι Τηλεβόες Νήσοι (ή Τάφιοι Νήσοι) είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Στο σύμπλεγμα συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Κάλαμος, Καστός, Αρκούδι, Ατοκος, Κύθρος, Θηλιά, Φορμίκουλα (ή Φερμέκουλα), Πρασονήσι, Προβάτι, Αλαφονήσι, Πεταλού, Μεγανήσι που είναι και το μεγαλύτερο του συμπλέγματος. Μαζί με 23 ακόμη νησιά, τα οποία περιβάλλουν τη Λευκάδα, αποτελούν τα ονομαζόμενα Πριγκιποννήσια της Ελλάδας με τον θρυλικό Σκορπιό, το Σκορπίδι, τη Μαδουρή που βρίσκεται απέναντι από το κοσμοπολίτικο Νυδρί, το Χελώνι, το Τσοκάρι και τη Σπάρτη.

Καταπράσινη με καλλιεργήσιμη γη

Η Σπάρτη βρίσκεται απέναντι από το Περιγιάλι Λευκάδας, και πρόκειται για ένα καταπράσινο ακατοίκητο νησί με καλλιεργήσιμη γη και χαμηλό υψόμετρο, μόλις εφτά μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανήκε σε γαλλική οικογένεια, το 1859 πέρασε στις οικογένειες Σταύρου και Σούνδια και στη συνέχεια παρέμεινε μόνο στην οικογένεια Σταύρου. Το 1963 αγοράστηκε μαζί με τον Σκορπιό από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Σκορπιού, με την φήμη του να φτάνει στα πέρατα του κόσμου, ο Ωνάσης ξεκίνησε τις εργασίες στη Σπάρτη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του πρώτου για τον γιο του Αλέξανδρο.

Ομως οι εργασίες σταμάτησαν βίαια τον Ιανουάριο του 1973, όταν το μικρό αμφίβιο αεροσκάφος Piaggio 136 με χειριστή τον 25χρονο Αλέξανδρο, συντρίβεται, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και ο ίδιος βρίσκει τραγικό θάνατο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ, εξαιτίας της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη.

Στην ιδιοκτησία Ρώσου μεγιστάνα

Αρκετά χρόνια αργότερα, το νησί περνάει στην ιδιοκτησία του Ρώσου μεγιστάνα «βασιλιά της ποτάσας» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, θέλοντας να το προσφέρει ως δωρεά στην 24χρονη κόρη του Εκατερίνα και την 12χρονη Αννα. Στόχος της οικογένειας είναι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Σκορπιό, που μεταμορφώνεται σε πολυτελέστατο resort για κροίσους, να ξεκινήσουν οι εργασίες και στη Σπάρτη. Και αν οι εργασίες ανοικοδόμησης της Σπάρτης επισκιάστηκαν την πρώτη φορά από την «κατάρα» των Ωνάση, το μέλλον αυτή τη φορά φαίνεται διαφορετικό, μιας και η ιστορία γράφεται μονάχα μια φορά…

Πηγή