Το σχέδιο της κυβέρνησης για την υγειονομική θωράκιση των νησιών – Οι άξονες, το βάρος στο Ιόνιο

Το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών απέναντι στην πανδημία παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Υγείας / Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από τον Γιάννη Καντέλη

Τρία 24ωρα πριν από το άνοιγμα των συνόρων για τους πρώτους επισκέπτες από το εξωτερικό, η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα προς τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα είναι πως προτεραιότητα αποτελούν η ασφάλεια και η υγεία και έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες για να διασφαλιστούν. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο παροχής υπηρεσιών υγείας που θα ξεκινά από τις πρωτοβάθμιες δομές των νησιών και θα ολοκληρώνεται με τη διασύνδεσή τους με τα μεγάλα νοσοκομεία της ενδοχώρας.

Πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας στα νησιά με προσωπικό, και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 700 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με τελικό στόχο να φτάσουν τις 1.300 μέχρι τον επόμενο μήνα. Παράλληλα έχει διασφαλιστεί το απαραίτητο υλικό για την προσωπική προστασία και ασφάλεια του προσωπικού. Ταυτόχρονα δημιουργούνται 650 κλίνες της νόσου Covid-19 ώστε να υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας στα νησιά σε περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα.

Το βάρος στα νησιά του Ιονίου

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα νησιά του Ιονίου, που αποτελούν και πύλες εισόδου στην χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 700 προσλήψεις που έχουν ήδη εγκριθεί, οι 93 είναι στη Ζάκυνθο, οι 90 στην Κεφαλονιά και περισσότερες από 60 στη Λευκάδα. Ανάλογη μέριμνα έχει ληφθεί και για τα νησιά στα οποία υπάρχουν δομές μεταναστών, και συγκεκριμένα για Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, τα οποία έχουν ενισχυθεί από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού.

Εξοπλισμός για τεστ στα νησιά

Δεύτερος άξονας, στον οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, είναι ο εξοπλισμός των νησιών με μηχανήματα επεξεργασίας μοριακών τεστ. Οι μοριακοί αναλυτές που έχει προμηθευθεί το υπουργείο Υγείας θα τοποθετηθούν στα νησιά με βάση τον πληθυσμό τους και τον όγκο επισκεπτών που αναμένεται να υποδεχθούν.

Παράλληλα όλα τα νησιά θα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους με νοσοκομεία της ενδοχώρας για την πραγματοποίηση της ιχνηλάτησης και τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων. Ένα περιστατικό από ένα μικρό νησί των Κυκλάδων θα μεταφέρεται στη Νάξο, ενώ ένα περιστατικό στη Σαμοθράκη θα μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα με τα εργαστήρια, στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων ιδιαίτερο ρόλο θα παίξουν οι πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ, που ήδη έχουν ξεκινήσει επισκέψεις σε νησιά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο σχεδιασμός για τη μεταφορά σοβαρών περιστατικών σε νοσοκομεία αναφοράς στην ενδοχώρα. Περιλαμβάνει τη χρήση πλωτών και εναέριων μέσων με τη συμβολή του Λιμενικού και των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο πρωτόκολλο σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, ενώ θα είναι εκ των προτέρων καθορισμένο το νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί το κάθε νησί.

Πηγή