ΙΝΣΕΤΕ: H χαρτογράφηση των αγορών εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα στην εποχή του κορωνοϊού

Μελέτη με θέμα «Χαρτογράφηση των αγορών εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα στην εποχή του COVID-19» έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΣΕΤΕ, με σκοπό να αποτελέσει ένα χρήσιμο αναλυτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού για να προβούν στις εκτιμήσεις τους για τις τουριστικές ροές το 2020, καθώς χαρτογραφεί 25 αγορές του ελληνικού τουρισμού που το 2019 εισέφεραν πλέον του 87% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού. Η μελέτη, πάντως, δεν δίνει εκτιμήσεις.

Για κάθε χώρα παρουσιάζονται τα ακόλουθα δεδομένα:

  • η σημασία της στην παγκόσμια τουριστική αγορά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2018) του UNWTO,
  • το πόσο δημοφιλής προορισμός είναι η Ελλάδα στη χώρα αυτή και συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου
  • το πόσο σημαντική αγορά είναι για την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019
  • η πορεία της πανδημίας, με βάση τα στοιχεία του ECDC
  • οι επιπτώσεις της στην οικονομία της, με βάση τις εκτιμήσεις του World Economic Outlook Απριλίου 2020 του ΔΝΤ, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και της Markit

Η σύνθεση και η συστηματική παρουσίαση, των χαρακτηριστικών αυτών των αγορών μας, μπορεί να αποτελέσει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάλυσης και να συνδράμει την αναγκαία πληροφόρηση που απαιτούν οι πολιτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις και ενέργειες.

Η μελέτη παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, σε webinar που συνδιοργάνωσαν στις 21/05 το ΙΝΣΕΤΕ και η Deloitte Ελλάδος με θέμα: «Ο ελληνικός τουρισμός στην εποχή του COVID-19» και το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ. Εξειδικευμένα στελέχη της Deloitte παρουσίασαν τις εξελίξεις που έχει προκαλέσει η πανδημία στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα τα σενάρια αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο εγχώριος κλάδος στο τρέχον και το επόμενο έτος. Αναλυτικά η μελέτη της Deloitte για τα σενάρια για την πορεία του ελληνικού κλάδου τουρισμού και φιλοξενίας το 2020 και 2021, εδώ.

Η μελέτη υλοποιήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ στο πλαίσιο της Πράξης: “Ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας του ΣΕΤΕ”, η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΣΠΑ 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Δείτε τη μελέτη

Πηγή