Condé Nast Traveller: «Ταξιδεύουμε» στα ελληνικά νησιά…από το σπίτι

Το περιοδικό κάνει αφιέρωμα στην Ελλάδα και η ταξιδιωτική συντάκτρια Rachel Howard προτείνει βιβλία, ταινίες, τραγούδια και συνταγές, που θα σας οδηγήσουν «πνευματικά» στα ελληνικά νησιά.

Το περιοδικό Condé Nast Traveller έχει δείξει πολλές φορές την αγάπη του για την ομορφιά της χώρας μας και πολλοί συντάκτες του επιλέγουν να κάνουν αφιερώματα σε αυτή. Έτσι και τώρα, η γεννημένη στην Βρετανία, αλλά μεγαλωμένη στην Αθήνα, Rachel Howard, επέλεξε να γράψει για τα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, προτείνει στους αναγνώστες του περιοδικού, τρόπους με τους οποίους μπορεί να «ταξιδεύσει» κανείς στα ελληνικά νησιά, από την άνεση του σπιτιού του, όσο βρίσκεται ακόμα σε καραντίνα. Πώς; Με βιβλία, τραγούδια, φαγητά, ποτά και ταινίες!

«Επιλεγμένο από τους θεούς μέρος. Κλασική επιλογή. Οι καμπάνιες για τον τουρισμό της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ κλισέ». Έτσι ξεκινάει το άρθρο της Rachel Howard στην ηλεκτρονική έκδοση του Condé Nast Traveller «Από τον Ιούλιο, η χώρα είναι έτοιμη να δεχτεί τουρίστες από το εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές», αναφέρει το άρθρο. «Χάρη στο αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε από νωρίς, η Ελλάδα γλίτωσε τα χειρότερα, καθιστώντας την, τον πιο ασφαλή προορισμό για διακοπές- μια ευλογία για τον τουρισμό, ένα ζωτικό κομμάτι της οικονομίας, που υποφέρει εδώ και μια δεκαετία.», γράφει η Howard.

Όσο λοιπόν ονειρευόμαστε να επισκεφτούμε ξανά τα ελληνικά νησιά, μπορούμε να μεταφερθούμε νοερά με αυτούς τους τρόπους:

Βιβλία

«A Theatre for Dreamers», της Polly Samson

Polly-Samson-900x600-1-650x433

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Polly Samson μπλέκει το πραγματικό με το φανταστικό, χρονολογώντας τις ζωές ενός μποέμικου κύκλου ποιητών και ζωγράφων, που συγκεντρώνονται στην Ύδρα κάθε καλοκαίρι, με την δράση να τοποθετείται στη δεκαετία του ‘60. Βρείτε το βιβλίο, εδώ.

«The Colossus of Maroussi», του Henry Miller

colossus_cover_1-650x362

Μια εκστατική αφήγηση της εννιάμηνης περιπέτειας του συγγραφέα στα ελληνικά νησιά, τη δεκαετία του ‘30. Ο Μίλερ επισκέφθηκε επίσης την Κρήτη – όπου ονειρεύτηκε να κολυμπήσει γυμνός- και την Κέρκυρα, όπου ο φίλος του Lawrence Durrell, έγραψε για την δεύτερη πατρίδα του στο «Prospero’s Cell». Βρείτε το βιβλίο, εδώ.

«Mani and Roumeli», του Patrick Leigh Fermor

47836-650x524

Στο βιβλίο, ο απόλυτος φιλέλληνας Patrick Leigh Fermor, περιγράφει την περιπλάνηση του σε μέρη της Πελοποννήσου, που δεν έχουν πολύ τουρισμό. Το έγραψε στο πανέμορφο σπίτι όπου έμενε με την σύζυγό του. Μάλιστα, μπορείτε να νοικιάσετε το γεμάτο βιβλία και αντίκες σπίτι για διακοπές, μέσω των Aria Hotels. Βρείτε το βιβλίο, εδώ.

Ταινίες

Μamma Mia!, 2008

2613064434_49e947e910_b-650x432

Η πιο γνωστή ίσως ταινία που γυρίστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Ένα μαγευτικό καστ και τα τραγούδια των Abba σε μια καλοκαιρινή ταινία γυρισμένη στη Σκόπελο και το Πήλιο. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix. Διαβάστε το αφιέρωμα σε ταινίες που γυρίστηκαν στα ελληνικά νησιά, εδώ.

The Big Blue, 1988

MV5BZWExZTRiMGMtYmJmOC00MjUwLTk5MDctNDExZTM3YTAyNGZiXkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@

Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του δύτη Ζακ Μάγιολ, που μετατράπηκε στον ηθοποιό Ζαν-Μαρκ Μπαρ, τη δεκαετία του ‘80 στην Αμοργό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Zorba The Greek, 1964

zorba-the-greek-1964-650x420

Ο Άντονι Κουίν πείθει πλήρως ως Ζορμπάς ο Έλληνας, στην σπουδαία ταινία που γυρίστηκε στη Κρήτη τη δεκαετία του ’60. Ο τελευταίος χορός- συρτάκι του Κουίν σε μια ερημική παραλία συνοψίζει το έντονο αίσθημα απελευθέρωσης που προκαλούν οι διακοπές στα ελληνικά νησιά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

The Trip to Greece, 2019

the-trip-to-greece-still-5-650x366

Δυο μεγάλοι Βρετανοί ηθοποιοί, ο Steve Coogan και ο Rob Brydon, εξερευνούν οδικώς την Ελλάδα, σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε ως σειρά του BBC και αργότερα έγινε ταινία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μουσική

Ακούστε το soundtrack που βράβευσε με Όσκαρ τον Μάνο Χατζιδάκι, από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», του Jules Dassin. Η ταινία του 1960 μετέτρεψε σε αστέρι την Μελίνα Μερκούρη, στο ρόλο της ιερόδουλης που γοητεύει έναν αστείο Αμερικανό. Τα ρεμπέτικα, γνωστότερα ως τα «Ελληνικά μπλουζ», προσφέρουν ένα πιο θλιβερό τόνο, τροφοδοτούμενο από καραφάκια ρετσίνας.

Ακούστε Μάρκο Βαμβακάρη, σύμβολο του ρεμπέτικου τραγουδιού και ξεκινήστε να σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας στην πατρίδα του Βαμβακάρη, τη Σύρο.

Ανεβάστε την ένταση και χορέψτε γύρω από το σαλόνι σας με το τραγούδι «Μάντισσα» από την τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι. Το βίντεο κλιπ που τραβήχτηκε σε μία μόνο λήψη, ακολουθεί την Σάττι και τους φίλους της που χορεύουν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Φαγητό και Ποτό

maxresdefault-9-650x366

Η Rachel Howard προτείνει ελληνικές συνταγές, όπως το μπριάμ, το αρνάκι στο φούρνο, το χταπόδι με πικρά χόρτα, την ψαρόσουπα και τα γεμιστά. Από ποτά, προτείνει το ούζο, το Ασύρτικο, την Ρομπόλα Κεφαλλονιάς και τον Κρητικό Δάφνιο.

Δείτε το βίντεο με το αφιέρωμα σε 23 ελληνικά νησιά, που προτείνει το Condé Nast Traveller:

Πηγή