Ταξίδι με αυτοκίνητο: Η τάση το καλοκαίρι της πανδημίας

CHALABALA VIA GETTY IMAGES

Τι περιλαμβάνει η σωστή οργάνωση του road trip στον καιρό του Covid-19.

Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου μπορούμε πλέον να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, και στα υπόλοιπα νησιά -πέρα από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη όπου είχε δοθεί το «πράσινο φως» ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Συγχρόνως και καθώς τα σύνορα αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν, πολλοί από εμάς οργανώνουμε ήδη εκδρομές -όπως για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος- μικρές αποδράσεις ή ακόμα και τις διακοπές μας, τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα, εφόσον το επιλέξουμε, να κάνουμε με το αυτοκίνητο μας.

Το ταξίδι με ΙΧ θεωρείται αυτή τη στιγμή διεθνώς -και όχι μόνο στην Ελλάδα- η νέα ταξιδιωτική τάση εν μέσω πανδημίας. Βεβαίως, σε ποιό βαθμό μπορεί να χαρακτηριστεί «νέα τάση» μία επιλογή που θυμίζει θερινές διακοπές με τους γονείς στα 70s και στα 80s, μικρή σημασία έχει.

Εάν λοιπόν σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε οδικώς υπάρχουν μέτρα που αξίζει να λάβουμε προκειμένου να κάνουμε το ταξίδι μας λίγο πιο ασφαλές.

Ειδικοί στον τομέα της Υγείας και των ταξιδιών μίλησαν στην αμερικανική έκδοση της HuffPost για το τι πρέπει να προσέξουμε στο δικό μας «road trip», την εποχή του Covid-19.

ALISTAIR BERG VIA GETTY IMAGES

Κατ′ αρχάς, η σωστή οργάνωση απαιτεί και ένα δεύτερο φαρμακείο, που θα περιλαμβάνει, απολυμαντικά χεριών, χαρτί υγείας και καλύμματα τουαλέτας.

Μικρές διαδρομές – Αν όχι, η εκδρομή πρέπει να οργανωθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρια

Πριν ξεκινήσουμε, καλό είναι να λάβουμε υπ′ όψιν ορισμένους σοβαρούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το ταξίδι μας. Όπως τις στάσεις για τουαλέτα, αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, τον αριθμό των ατόμων που θα είναι μαζί μας στο αυτοκίνητο, την κατάσταση της υγείας των συνεπιβατών μας και τέλος, τις ώρες οδήγησης που απαιτεί ο προορισμός μας.

«Όταν οδηγούμε πολλά χιλιόμετρα, αυτό σημαίνει περισσότερες στάσεις που με την σειρά του σημαίνει περισσότερες φορές έκθεση στους όποιους κινδύνους. Λαμβάνοντας όμως τις κατάληλες προφυλάξεις, μπορούμε να τους ελαχιστοποιήσουμε», λέει η Ρέιτσελ Πέιτζερ, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορι, στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Τζόρτζια, Ατλάντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στάση για τουαλέτα

Οι περισσότερες στάσεις για χρήση τουαλέτας αναπόφευκτα γίνονται σε βενζινάδικα ή καφέ. Είμαστε πάντα εφοδιασμένοι με το δικό μας αντισηπτικό, το δικό μας σαπούνι, το δικό μας χαρτί υγείας. Αδιαπραγμάτευτος όρος. Η σωστή οργάνωση επιβάλλει να έχουμε μαζί μας ένα δεύτερο φαρμακείο που θα περιλαμβάνει, απολυμαντικά, χαρτί υγείας, σαπούνι και καλύμματα τουαλέτας μίας χρήσης, σύμφωνα με την Κρουτίκα Κουπάλι, γιατρό που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστήμιου Τζον Χόπκινς, της Βαλτιμόρης.

Μετά από την επίσκεψη μας στην τουαλέτα, πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά (αν και αυτό το έχουμε κατακτήσει).

«Δεν ξεχνάμε την υγιεινή των χεριών. Άλλωστε ο ιος μεταδίδεται αν αγγίξουμε τα μάτια, την μύτη, το στόμα».

Η οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, των Ηνωμένων Πολιτειών θυμίζει το πλύσιμο χεριών διάρκειας 20 δευτερολέπτων τουλάχιστον, τη χρήση χαρτιού για το κλείσιμο της βρύσης και στη συνέχεια το καλό στέγνωμα των χεριών.

EDITOR

Επιλέγουμε έναν προορισμό χωρίς πολυκοσμία

Καλό είναι να μην επιλέξουμε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς αυτό το καλοκαίρι η αποφυγή συνωστισμού είναι ζητούμενο. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας και μία δεύτερη επιλογή, καθώς όσο λιγότερος κόσμος υπάρχει στο μέρος που έχουμε επιλέξει, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις.

Στάση για βενζίνη

Αν για οποιοδήποτε λόγο αποφάσισουμε να βάλουμε μόνοι μας βενζίνη, χρησιμοποιούμε απαραιτήτως γάντια τα οποία και απορρίπτουμε μετά τη χρήση στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων.

Καλο είναι επίσης στις στάσεις που θα κάνουμε να απολυμαίνουμε διάφορα σημεία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου -αυτά που χρησιμοποιούμε περισσότερο.

Έλεγχος αυτοκινήτου

Ο μηχανικός έλεγχος του αυτοκινήτου πριν από το ταξίδι κρίνεται όπως πάντα απαραίτητος. Η σωστή πρακτική απαιτεί επίσκεψη στο συνεργείο, καθώς ο έλεγχος γίνεται από ειδικούς οπότε είναι ζήτημα ασφάλειας. Αν όμως δεν επισκεφθούμε το συνεργείο, τουλάχιστον οφείλουμε να ελέγξουμε τα λάδια και την πίεση των ελαστικών -συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας.

Στο πορτμπαγκάζ πρέπει να έχουμε φακό με ένα δεύτερο σετ από μπαταρίες, φαρμακείο, πόσιμο νερό, τροφή για όλους όσοι βρίσκονται στην καμπίνα μαζί μας -αυτό αφορά και τα κατοικίδια-, καλώδια για την μπαταρία, τρίγωνο ακόμα και καπνογόνο.

EDITOR

Πιθανή διαμονή σε ξενοδοχείο

Αν χρειαστεί να διανυκτερεύσουμε σε ξενοδοχείο, καθαρίζουμε σχολαστικά πόρτες, τραπέζια, βρύσες, τουαλέτες, νεροχύτες, διακόπτες φωτός, τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια, λαβές κουρτίνας και εν γένεια κάθε επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσουμε.

«Κάνουμε ότι ακριβώς και στην επίσκεψη μας σε δημόσια τουαλέτα».

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Στην περίπτωση που νοικιάσουμε αυτοκίνητο, ζητάμε από την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστούμε, λεπτομερή ενημέρωση για τα μέτρα υγιεινής που λαμβάνει μετά από κάθε ενοικίαση οχήματος.

Τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούμε στο δικό μας αυτοκίνητο τηρούμε με ευλάβεια και στο ενοικιαζόμενο. Καλό θα ήταν επίσης να θέσουμε για λίγη σε λειτουργία τον κλιματισμό με ανοιχτα τα παράθυρα, προκειμένου να είμαστε σίγουροι πως ο αέρας έχει φιλτραριστεί επαρκώς.

Πηγή: HuffPost US

Πηγή