Κορωνοϊός: Και η ισπανική «ABC» προτείνει Ελλάδα για το καλοκαίρι

«Ρεκόρ ταχύτητας στη λήψη μέτρων»

Το διεθνή Τύπο εξακολουθεί να απασχολεί η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Ελλάδα.

Μετά το χθεσινό υμνητικό ρεπορτάζ του Euronews, άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «ABC» περιγράφει την καλή κατάσταση και την επιτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας.

«Εναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου», είναι ο τίτλος του άρθρου στην ισπανική «ABC» και ο υπότιτλος αναφέρει «Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Ελληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων για το καλοκαίρι, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας.

Το άρθρο για την Ελλάδα

Το άρθρο για την Ελλάδα στην ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «ABC»

Οπως αναφέρει η αρθρογράφος «στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και τα ταξιδιωτικά γραφεία άκουσαν με κάποια ανακούφιση τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λέει στη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη Δευτέρα, ότι η τουριστική δραστηριότητα θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, τα οποία προετοίμασε η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι το χειρότερο έχει περάσει». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των ερχόμενων εβδομάδων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες και τις πτήσεις, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες (οι επτά στους δέκα) φθάνουν στη χώρα αεροπορικώς».

Η έγκαιρη λήψη μέτρων από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η ισπανική εφημερίδα σχολιάζει τις κινήσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που ελήφθησαν γρήγορα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού «Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, χωρίς να έχει σημειωθεί ο πρώτος θάνατος, έφερε εκπληκτικά αποτελέσματα: σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν χάσει τη ζωή τους μόνον 146 άνθρωποι, μόνο 35 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 2.642 κρούσματα» (σημειώνεται ότι τα στοιχεία όσον αφορά τους θανάτους και τα κρούσματα τροποποιήθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας στην χθεσινή ενημέρωση).

«Πρόκειται για ρεκόρ ταχύτητας στην εφαρμογή των μέτρων, τα οποία εκπονήθηκαν από μια επιτροπή επιδημιολόγων και εφαρμόστηκαν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση έπεισε τους Ελληνες να βγαίνουν μόνον για ψώνια πρώτης ανάγκης και για να πάνε στο φαρμακείο, στο γιατρό, για δουλειά ή για λίγη άσκηση. Τώρα σταδιακά αρχίζει η πιο ελεύθερη κυκλοφορία σε κάθε πόλη, ανοίγουν κάθε εβδομάδα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, όλοι φορούν προστατευτικές μάσκες στους κλειστούς δημόσιους χώρους και σέβονται τις αποστάσεις ασφαλείας».

Ο οδικός τουρισμός

«Τα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου την 1η Ιουνίου. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εκτιμά ότι ο «ο οδικός τουρισμός θα ανακάμψει πιο γρήγορα», ενώ ελπίζει ότι σύντομα θα πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες για το άνοιγμα των συνόρων. Αναφορικά με τις αεροπορικές πτήσεις και τις κρουαζιέρες, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επανέλθει μια κάποια κανονικότητα, πάντα όμως με προληπτικά μέτρα», γράφει η ισπανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Πολλάλης, μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου ξενοδόχων, όπως γράφει η «ABC» αναφερόμενος στον οδηγό τουρισμό υποστηρίζει ότι «οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες τουρίστες αναμένεται να ταξιδέψουν με τα αυτοκίνητά τους όπως την δεκαετία του 1990».

Πηγή