Στο Αμπου Ντάμπι η μεγαλύτερη κάθετη φάρμα στον κόσμο

Η Aerofarm έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα από τις τεραστίων διαστάσεων κάθετες φάρμες που κατασκευάζει, η μεγαλύτερη εκ των οποίων θα δημιουργηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα |Aerofarm

Θα είναι εσωτερικού χώρου, θα έχει έκταση πάνω από 8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και θα καλλιεργούνται εκεί με πρωτοποριακές μεθόδους μαρούλια, λάχανα και ντομάτες

Με θερμοκρασίες που συχνά αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και ελάχιστη βροχόπτωση το Αμπού Ντάμπι δεν μοιάζει με ένα τόπο κατάλληλο για καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων. Όμως οι Αρχές του εμιράτου σχεδιάζουν να «μετατρέψουν την έρημο σε πράσινη» όπως λένε χαρακτηριστικά. Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχεδιάζεται η κατασκευή της μεγαλύτερης εσωτερικής κάθετης φάρμας στον κόσμο όπου θα καλλιεργούνται μαρούλια, ντομάτες και λάχανα.

Οι αποκαλούμενες κάθετες φάρμες είναι εγκαταστάσεις εσωτερικού χώρου όπου καλλιεργούνται αγροτικά προϊόντα με καινοτόμες μεθόδους υδροπονίας και αεροπονίας και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία χώματος, νερού και ηλιακού φωτός.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times η κάθετη φάρμα στο Αμπού Ντάμπι θα έχει έκταση 8,200 τετραγωνικών μέτρων και τα λαχανικά θα αναπτύσσονται σε υποκατάστατα χώματος όπως ένα υλικό από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια ενώ τον ρόλο του Ήλιου θα παίζει τεχνητό φως. Τα φυτά θα αναπτύσσονται με υδροπονικές μεθόδους που χρησιμοποιούν μέχρι και 95% λιγότερο νερό από ότι οι συμβατικές μέθοδοι καλλιέργειας.

Η κατασκευή και λειτουργία της φάρμας θα είναι ευθύνη της αμερικανικής εταιρείας Aerofarms. Αυτή η φάρμα θα είναι ένα από τα τέσσερα παρόμοια πρότζεκτ που χρηματοδοτεί το Ταμείο Επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι.

Αγροτική επανάσταση στην έρημο

Ένα από τα πρότζεκτ που προωθούν τα ΗΑΕ είναι η κατασκευή της πρώτης φάρμας καλλιέργειας ντομάτας σε μεγάλες ποσότητες, ικανές να τροφοδοτήσουν την τοπική αγορά, χρησιμοποιώντας τεχνητό φως.

Η φάρμα με τις ντομάτες κατασκευάζεται σε μια περιοχή ανάμεσα στο Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι από την εταιρεία Madar Farms. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι θα παράγεται ένας τόνος ντομάτες ημερησίως οι οποίες μάλιστα θα έχουν καλύτερη γεύση από τις εισαγόμενες και δεν θα έχουν χάσει τις θρεπτικές τους ουσίες αφού θα διοχετεύονται στην αγορά λίγες ώρες μετά το μάζεμα τους και όχι αρκετές μέρες αργότερα, όπως συμβαίνει τώρα.

Σχέδιο της εσωτερικής φάρμας που θα κατασκευάσει η Madar Farms για την παραγωγή ντομάτας στα ΗΑΕ

Οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια για τον φωτισμό και τον κλιματισμό σε αυτές τις φάρμες μπορεί να φουσκώνουν αρκετά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος, το οικονομικό κόστος είναι υποπολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό της μεταφοράς φρέσκων λαχανικών στο Αμπού Ντάμπι από άλλες χώρες. Επίσης οι εσωτερικές κάθετες φάρμες είναι πολύ φιλικότερες στο περιβάλλον σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Τα ΗΑΕ εισάγουν το 80% των τροφίμων τους αλλά η συνεχής αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τα διαφόρων ειδών προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την πανδημία δημιουργεί  φόβους ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας στην χώρα. Η Madar Farms καλλιεργεί στην πόλη Masdar, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι, μαρούλια, λάχανα και άλλα λαχανικά μέσα σε κοντέινερ με τεχνητό φως και θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε την άμμο σε έδαφος για φάρμες» δηλώνει ο Ταρίκ μπιν Χεντί, γενικός διευθυντής του Ταμείου Επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι που σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 230 εκατ. ευρώ σε αγροτικά πρότζεκτ.

Εκτός από το Αμπου Ντάμπι και τα γειτονικά εμιράτα, όπως το Ντουμπάι, επενδύουν σε διαφόρων ειδών νέες επαναστατικές τεχνικές όπως μια υδατοκαλλιέργεια στην οποία εκτρέφονται ψάρια δίπλα σε βρώσιμα φυτά και βότανα. Η βιομηχανία της κάθετης φάρμας από περίπου 3 δισ. δολάρια τζίρου το 2017 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 12,5 δισ. δολάρια

Πηγή