Πώς τα ξενοδοχεία θα αποκτήσουν ρευστότητα- Μια ενδιαφέρουσα πρόταση του κ.Γιάννη Προκοπάκη

(*) Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για να αποκτήσουν τα ξενοδοχεία ρευστότητα καταθέτει μέσω του Tornos News ο κ. Γιάννης Προκοπάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Elounda Palm Hotel & Suites.

Διαβάστε τη πρότασή του…

Ο τουριστικός κλάδος περνάει  δύσκολες στιγμές στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα πιθανά ρίσκα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, πριν καν πάρουμε την απόφαση σαν χωρά να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία στους επισκέπτες μας, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά σαν κλάδος και να δουμε πως θα αντιμετωπίσουμε και άλλα ρίσκα που έπονται αυτής της κατάστασης. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να σας παραθέσω τις σκέψεις και προτάσεις μου.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet θα δείτε ότι το default risk (CDS) των πρακτορείων όπως πχ η TUI έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, πράγμα που δείχνει ότι ίσως υπάρχουν δυσκολίες στις πληρωμές των δανείων τους και κατ’ επέκταση και των άλλων υποχρεώσεων τους στο μέλλον. Αυτό φυσικά είναι μια εξέλιξη που εμφανίζεται και σε άλλα πρακτορεία με τα οποία τα ελληνικά ξενοδοχεία συνεργάζονται.

Σέβομαι ότι κάθε επιχείρηση και κάθε ξενοδοχείο διαχειρίζεται το credit risk με διαφορετικό τρόπο και κανει τις δικές τους επιλογές και συμφωνίες με τους συνεργάτες του. Όμως, στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε το παράδειγμα της Thomas Cook το οποίο αντιμετωπίστηκε σε συνεργασία με το κράτος και τους φορείς του τουρισμού. Φυσικά, δεν συζητάμε να υπάρχει bail out για τα ξενοδοχεία αν δεν τους πληρώσουν τα πρακτορεία, άλλα ένα συλλογικό τρόπο αντιμετώπισης τους ρίσκου που διαφαίνεται στο μέλλον κάνοντας χρήση των εργαλείων που δίνονται αυτή τη στιγμή από την EU.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό τώρα που οι φορείς του τουρισμού συζητάνε με την κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης του κλάδου, να τεθεί επι τάπητος μια γραμμή χρηματοδότησης προς τα ξενοδοχεία με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε ένα μεγάλο ποσοστό κάλυψης,  από την οποία θα εκταμιεύονται ποσά με βάση τα τιμολόγια που εκδίδονται προς τα πρακτορεία. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν τα ξενοδοχεία να αποκτήσουν ρευστότητα και παράλληλα να βγάλουν από επάνω τους μέρος του ρίσκου του να μην πληρωθούν στο μέλλον, που όπως καταλαβαίνουμε θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στον κλάδο μας και κατ επέκταση και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Το να περιστρέφεται η συζήτηση γύρω από δάνεια που θα δοθούν στα ξενοδοχεία τα οποία θα πληρωθούν στο μέλλον, λύνει μέρος του liquidity squeeze που αντιμετωπίζει η αγορά. Αν τα δάνεια αυτά παρθούν και υπάρχει default από τα πρακτορεία το πρόβλημα θα είναι διπλό.

Η πρόταση

Μια πρόταση λοιπόν κατά την γνώμη μου είναι ένα είδος factoring των τιμολογίων (προεξόφληση) για παροχή άμεσης ρευστότητας μόλις αναχωρεί ο πελάτης και όχι 60-120 μέρες μετά, όπως προβλέπεται στα συμβόλαια με τους tour operators.  Η τιμολόγηση αυτού του προϊόντος θα πρέπει να είναι χαμηλή και η διαδικασία εύκολη μέσα από μια πλατφόρμα. Φέτος, που δεν υπήρχαν μεγάλα ποσοστά προκαταβολών για early booking (η τουλάχιστον χαμηλότερα από κάθε άλλη χρονια) αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Η παραπάνω πρόταση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή αλλά νομίζω ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο να γίνει μια proactive συζήτηση και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας, συλλογικά, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον. Αυτή η προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια την οικονομία είναι συλλογική και η κάθε επιχείρηση αλλά και ο κάθε φορέας πρέπει να κανει το χρέος του για να υπάρχουμε όλοι μαζί αύριο.

Πηγή