Τουρισμός: Δραματική έκκληση από το World Travel & Tourism Council

Από τον Ηλία Μπέλλο

Δραματική έκκληση στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για άμεση οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού και των ταξιδιών απευθύνει με ανοιχτή επιστολή του το World Travel & Tourism Council (WTTC), η διεθνής ένωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου. «Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι είμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη. Η πανδημία του κορωνοϊού σημαίνει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια απειλή με πολλαπλά μέτωπα που δεν εμφανίζονται σε καιρό ειρήνης.

Ο τομέας τουρισμού και ταξιδιών είναι μοναδικά εκτεθειμένος και εκτιμούμε ότι 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως κινδυνεύουν. Για να το πούμε καθαρά ο τουρισμός και τα ταξίδια βρίσκονται σε αγώνα για την επιβίωση» υπογραμμίζει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Gloria Guevara. Χαρακτηρίζει τον τουρισμό «ραχοκοκαλιά των οικονομιών σε όλο τον κόσμο που προσφέρει συνάλλαγμα και φέρνει άμεσες ξένες επενδύσεις , δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει λωλούς τους άλλους κλάδους». Τα στοιχεία της WTTC δείχνουν ότι ο κλάδος συμβάλλει στο 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ και στηρίζει 320 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας σε κάθε πέντε νέες θέσεις εργασίας και για οκτώ αλλεπάλληλα χρόνια, έχει ξεπεράσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Χωρίς ταξίδια και τουρισμό, οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή», σημειώνει. Για να αντιμετωπίσει αυτό, το WTTC που αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα τουρισμού και τουρισμού καλεί «τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της επιβίωσης αυτής της κρίσιμης για την απασχόληση δραστηριότητας. «Όχι σύντομα. Όχι σε μερικές εβδομάδες. ΤΩΡΑ. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα κοστίσει σε εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας και σχεδόν ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές παγκοσμίως» προειδοποιεί η επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού.

«Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση. Προτείνουμε τρία βασικά μέτρα, τα οποία εκτός από τα κεφάλαια στήριξης θα προστατεύσουν την επιβίωση των εκατομμυρίων ανθρώπων που βασίζονται στον Τουρισμό για την επιβίωσή τους και την ευημερία τους στις ταραγμένες επόμενες εβδομάδες και μήνες:

1. Χρειάζεται οικονομική βοήθεια για την προστασία των εισοδημάτων των εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

2. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ζωτικά, απεριόριστα άτοκα δάνεια στις μεγάλες εταιρείες τουρισμού αλλά και στα εκατομμύρια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ως κίνητρο για να αποφευχθεί η κατάρρευση τους.

3. Όλοι οι φόροι, τέλη και οικονομικές απαιτήσεις στον τομέα των ταξιδιών πρέπει να αρθούν άμεσα τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι εταιρείες πρέπει επίσης να διαδραματίσουν το ρόλο τους για να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους», εξηγεί η Gloria Guevara.

«Μαζί, τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να σώσουν έναν τομέα ο οποίος ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάρρευση. Καλούμε τον κόσμο να λάβει επείγοντα και άμεσα μέτρα για να αποτρέψει αυτή την παγκόσμια κρίση υγείας να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή. Η απραξία δεν είναι επιλογή. Ζητάμε από κάθε κυβέρνηση να λάβει δραστικά και αποφασιστικά μέτρα τώρα για τη διαφύλαξη και την προστασία της συμβολή του τομέα του τουρισμού, από τον οποίο περισσότερα από 320 εκατομμύρια άνθρωποι και οι οικογένειές τους εξαρτώνται για την επιβίωσή τους», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

Πηγή