Κορωνοϊός: Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανακοινώνει η κυβέρνηση / Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επίδομα 400 ευρώ στους εργαζόμενους

Τη δεύτερη φάση των μέτρων στήριξης της οικονομίαςεξειδικεύουν το μεσημέρι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, προετοιμάζοντας παράλληλα το τρίτο «πακέτο» για ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

Πρόκειται για ένα συνδυασμό αναστολής πληρωμών με κρατικές ενισχύσεις σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, είτε καταγράφουν πτώση του τζίρου άνω του 50%.

Αναμφίβολα η προσοχή στρέφεται στους εργαζομένους που ξαφνικά έμειναν χωρίς αντικείμενο απασχόλησης και αγωνιούν αφενός για το πώς θα επιβιώσουν όσο η επιχείρηση έχει κατεβασμένα ρολά, αφετέρου για το αν θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας μετά το σάρωμα του κορωνοϊού. Η απάντηση που προσδοκά να δώσει το οικονομικό επιτελείο ειδικά στο δεύτερο ερώτημα- τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης- «πατάει» στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για όλες αυτές τις επιχειρήσεις, είτε με αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (σε αυτήν τη φάση) είτε με κρατικές εγγυήσεις για άτοκα δάνεια.

Μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ στους εργαζόμενους

Όσον αφορά σε αυτούς τους εργαζόμενους, υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίσουν το 1,5 εκατομμύριο, το πρώτο πακέτο στήριξης προβλέπει την καταβολή έκτακτου μηνιαίου επιδόματος 400 ευρώ, ενώ το Κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση τον τρέχοντα μισθό. Πέρα από τις επιχειρήσεις, αναστέλλονται φορολογικές- ασφαλιστικές υποχρεώσεις και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται, ενώ επεκτείνονται επιδόματα πρόνοιας και ανεργίας.
Στην επόμενη φάση θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%, όπως επίσης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους, «μπλοκάκια», που υποκρύπτουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι, πάντως, τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια του το ΓΛΚ από το Μηχανισμό Παρακολούθησης των κλάδων στο σύνολο της οικονομίας. Παρατηρείται μια σχεδόν τέλεια ισορροπία μεταξύ των δραστηριοτήτων που έχουν υποστεί πίεση και των δραστηριοτήτων όπου έχει στραφεί η ζήτηση, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα να είναι ουδέτερες. Στο οικονομικό επιτελείο δεν τρέφουν, πάντως, ψευδαισθήσεις για τη συνέχεια, καθώς αυτά τα στοιχεία φτάνουν ως το πρώτο 15νθήμερο του μήνα.

Το νέο πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό

Το πράσινο φως από το Eurogroup, πέρα από την πρώτη δέσμη μέτρων που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2 δις ευρώ αλλά είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός θα ανέβει, αφορά και στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων- εγγυήσεων. Όπως έκανε γνωστό η Κομισιόν, το νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων θα επιτρέψει στα κράτη- μέλη:

i) να θεσπίσουν καθεστώτα άμεσων επιχορηγήσεων (ή φορολογικών πλεονεκτημάτων) ύψους έως 500 000 ευρώ ανά εταιρεία,
ii) να παρέχουν επιδοτούμενες κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια
iii) να επιτρέπουν δημόσια και ιδιωτικά δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια
iv) το προσωρινό πλαίσιο θα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του τραπεζικού τομέα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19, δηλαδή για τη διοχέτευση ενισχύσεων στους τελικούς καταναλωτές, ιδίως στις μικρoμεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή