Στα μουσεία μας… online

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Από τον Παρή Σπίνου

«Μένουμε σπίτι», αλλά μπορούμε να περάσουμε τις ελεύθερες ώρες μας διαδικτυακά, συντροφιά με τις εικαστικές τέχνες και τις μεγάλες εκθέσεις, να ανακαλύψουμε στα σάιτ των μουσείων μας τις ελκυστικές συλλογές τους. Θα μπορούσαν, βέβαια, να είναι πιο εμπλουτισμένα στις εικονικές περιηγήσεις 360˚των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεών τους, όπως συμβαίνει στα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Αυτή η πανδημία ίσως δίνει την ευκαιρία να το ξανασκεφτούν και να το οργανώσουν…

● Το δημοφιλές Google Arts & Culture προσφέρει περιήγηση σε σημαντικά μουσεία του πλανήτη και στα εκθέματά τους. Δεν λείπουν και τα ελληνικά μουσεία. Ετσι, στο Greece-Google Arts & Culture ξεκινάμε με μια περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης από την Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης ώς την αρχαϊκή και την περίφημη Αίθουσα του Παρθενώνα. Γνωρίζουμε τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης μας, η οποία ούτως ή άλλως παραμένει κλειστή έως το 2021 λόγω των έργων επέκτασης, και με την online έκθεση «19ος αιώνας-Η ζωγραφική του ελεύθερου ελληνικού κράτους» ταξιδεύουμε στην ιστορία της ελληνικής τέχνης μέσα από εξαιρετικά έργα των Βολανάκη, Βρυζάκη, Λύτρα, Γύζη, Σαββίδη, Ιακωβίδη, Κουνελάκη, Λεμπέση, Πανταζή κ.ά. Μπορούμε να ανακαλύψουμε επίσης τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, από τις σημαντικότερες παγκοσμίως κυκλαδικών αρχαιοτήτων, του Νομισματικού Μουσείου, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, αλλά και εκδόσεις του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη, το οποίο στο σάιτ του προσφέρει ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση «Η ανθρώπινη μορφή στη νεοελληνική ζωγραφική – 20ός αιώνας».

● Στο σάιτ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα μάθουμε για την ιστορία του αλλά και για τις συλλογές του που αριθμούν περισσότερα από 11.000 έργα και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Στο all4nam.com υπάρχουν βίντεο από την προηγούμενη εξαιρετική περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» και από την τρέχουσα με τίτλο «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν»: 26 επιλεγμένες αρχαιότητες (μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, πήλινα αγγεία, χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζονται σε έναν εκλεκτικό «διάλογο» με 26 νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα, στην πλειονότητά τους από Ευρωπαίους δημιουργούς.

● Το ηλεκτρονικό πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, benakishop.gr, θα λειτουργεί κανονικά με ειδικές προσφορές και προϊόντα που θα ανανεώνονται καθημερινά, μας πληροφορεί το δραστήριο μουσείο. Στον ιστότοπο benaki.org λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις 360˚ σε όλες τις αίθουσες με εκατοντάδες έργα τέχνης, με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες.

Ετσι, μπορούμε να μπούμε: Στο υπέροχο νεοκλασικό της οδού Κουμπάρη, που στεγάζει το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα.

Στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, με κομψοτεχνήματα ιστορικής σημασίας. Η συλλογή δημιουργήθηκε αρχικά από τον Αντώνη Μπενάκη, την εποχή που ζούσε ακόμα στην Αίγυπτο και συνέχισε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Μετέπειτα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα το μουσείο κατέχει μία από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς.

Στην Πινακοθήκη Γκίκα, με τα μοναδικά έπιπλα και τους πίνακες του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Ηταν το σπίτι και το εργαστήριο του καλλιτέχνη και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη με δωρεά ενόσω εκείνος ακόμη ζούσε. Το αρχικό κτίριο στην οδό Κριεζώτου –ισόγειο και πέντε όροφοι– χτίστηκε γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου.

Στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά, ακόμη μία δωρεά στο μουσείο, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής του καλλιτέχνη από το 1930 μέχρι σήμερα.

● Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ένας από τους πιο δραστήριους και ζωντανούς πολυχώρους πολιτισμού της Αθήνας, με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που απλώνονται σε 360 μέρες μέσα τον χρόνο, με χιλιάδες επισκέπτες, φαίνεται πως δεν αντέχει τη «μοναξιά». Ετσι, συνεχίζει τη λειτουργία της προσκαλώντας σε ένα ταξίδι στον πολιτισμό μέσω Διαδικτύου.

Με ένα κλικ μπορείτε να περιηγηθείτε στο VR tour της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στην ελληνική βιομηχανία «160 χρόνια made in Greece». Πρόκειται για τη μεγάλη, ιστορική έκθεση που οργανώθηκε το 2018 για τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, με μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό κ.ά.

Στο σάιτ του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου μπορείτε να ανακαλύψετε την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά video games για παιδιά: το πρώτο είναι μια γνωριμία με τις ειδικότητες των επαγγελμάτων και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοστάσιο ενώ το δεύτερο παρουσιάζει την πρώτη ύλη από την οποία δημιουργείται το φωταέριο αλλά και τη γραμμή παραγωγής του.

Στο ίδιο σάιτ θα βρείτε δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και εικαστικές δραστηριότητες, με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα μηχανήματα και τις συνθήκες εργασίας. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βάλουν χρώμα στο εργοστάσιο, να βρουν κρυμμένες λέξεις και να φωτίσουν την πόλη.

Πηγή