Περιήγηση στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου ενώ #μένουμεστοσπίτι

Τα μεγάλα μουσεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στη συντριπτική πλειοψηφία έχουν κλείσει, όμως οι ψηφιακές πύλες τους παραμένουν ανοικτές.

φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS

Η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει τη ζωή στον πλανήτη με ρυθμούς καταιγιστικούς καθώς καταγράφονται κρούσματα σε 139 χώρες του κόσμου. Η καραντίνα και η παραμονή στο σπίτι μαζί με το λουκέτο σε θέατρα, σινεμάμουσεία και καταστήματα εστίασης δημιουργεί μία συνθήκη πρωτόγνωρη. Παρά ταύτα κι ενώ #μένουμε_σπίτι, έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο μας στον κόσμο μέσω του διαδικτύου. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στην ενημέρωση μας, που ούτως ή άλλως είναι συνεχής, αλλά και στον χρόνο που έχουμε πλέον στη διάθεση μας -εμείς και οι οικείοι μας. Πέρα από τα βιβλία που περιμένουν εδώ και καιρό στη βιβλιοθήκη, μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε έναν περίπατο. Κι αν ένας περίπατος στη φύση δεν είναι ίσως και τόσο εύκολη υπόθεση, ένας περίπατος εικονικός στα μεγάλα μουσεία και τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

Google Arts & Culture: Περιήγηση στα μεγάλα μουσεία

Η πρώτη επιλογή για online περιηγήσεις είναι σίγουρα η πλατφόρμα Arts & Culture της Google  με περισσότερα από 1.200 μουσεία σε όλον τον κόσμο. Μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα από την οθόνη σας σε αίθουσες μουσείων σε όλον τον κόσμο, όπως και να απολαύσετε φωτογραφίες (υψηλής ανάλυσης) των έργων από τις μόνιμες συλλογές και παράλληλα να αναζητήσετε στοιχεία για καλλιτέχνες, περιόδους και κινήματα τέχνης.

Μεταξύ των οργανισμών που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα είναι διάσημα μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Γκουγκενχάιμ και η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία, αλλά και μικρότερα (εξίσου αγαπημένα), όπως το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ.

Google Arts & Culture tours: Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εναλλακτικά, ο περίπατος μπορεί να γίνει στα πιο γνωστά μνημεία του κόσμου, με ένα κλικ μέσω της υπηρεσίας street viewΟι επιλογές είναι πολλές- από το Κολοσσαίο της Ρώμης και τις Πυραμίδες του Λούξορ μέχρι το Μάτσου Πίτσου στα νότια του Περού και το βρετανικό Στόουνχεντζ– ενώ έχετε τη δυνατότητα μέσω του Heritage on the Edge project (διαθέσιμο εδώ και λίγες εβδομάδες) να «επισκεφθείτε» πέντε τοποθεσίες από τη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco οι οποίες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή: Τα εμβληματικά αγάλματα της Rapa Nui’s (στα Νησιά του Πάσχα), την υπέροχη πόλη-Τζαμί στο Bagerhat του Μπανγκλαντές, την πλίθινη Μητρόπολη Chan Chan στο Περού, το Κάστρο του Εδιμβούργου στη Σκωτία και την παράλια πόλη Kilwa Kisiwani στην Τανζανία. Όλα μνημεία που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση.-την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση των ακτών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ των χαρτών (σε δύο διαστάσεις), των τρισδιάστατων μοντέλων υψηλής ανάλυσης και των πληροφοριών για τα υπό εξαφάνιση τοπόσημα, η εφαρμογή προσφέρει και μία γκαλερί τσέπης, 3D απεικόνιση του Τζαμιού με τους Εννέα Τρούλους στην Πόλη-Τζαμί Bagerhat του Μπαγκλαντές.

ANDRAS JANCSIK VIA GETTY IMAGES

Το Μουσείο Ερμιτάζ σε ένα βίντεο – ταξίδι

Εκτός της πλατφόρμας, βίντεο διάρκειας πέντε ωρών που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, καταγράφει τους θησαυρούς του Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, ενός από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου. Το Ερμιτάζ φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά χειμερινά ανάκτορα στις όχθες του ποταμού Νέβα και η συλλογή του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έργα δυτικοευρωπαϊκής τέχνης -Ντα Βίντσι, Ροντέν, Πικάσο, Ανρί Ματίς, Γκογκέν, Σεζάν, Μονέ-, εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές κοσμημάτων. Το βίντεο επισκέπτεται 45 αίθουσες και παρουσιάζει 588 έργα τέχνης. 

Επιπλέον και καθώς σημαντικές εκθέσεις τερματίστηκαν πρόωρα -σχεδόν προτού προλάβουν να υποδεχτούν το κοινό- τα μουσεία βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση εναλλακτικών. Παράδειγμα, η περίπτωση του Μουσείου Τίσεν – Μπορνεμίτσα στη Μαδρίτη, που παρουσίαζε την έκθεση Πορτραίτα του Ρέμπραντ στο Άμστερνταμ (1590 – 1670) και η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου. Το μουσείο έκλεισε λόγω πανδημίας, αλλά εντωμεταξύ φρόντισε να προσφέρει μία online περιήγηση στην έκθεση.

QUIM LLENAS VIA GETTY IMAGES

Με πληροφορίες από The Art Newspaper 

Πηγή