«Μένουμε σπίτι»: Έλληνες δημιουργοί ανεβάζουν δωρεάν έργα τους στο διαδίκτυο

Κατερίνα Ι. Ανέστη

Όσο μεγάλες όπερες και φιλαρμονικές στο εξωτερικό ήδη μεταδίδουν δωρεάν παραστάσεις και συναυλίες, στη χώρα μας που τώρα αρχίζει το κίνημα του Μένουμε Σπίτι, Ελληνες καλλιτέχνες αποφασίζουν να ανεβάσουν δωρεάν στο διαδίκτυο έργα τους, πρόσφατες σημαντικές παραγωγές.

«Οχι μόνο λόγια λοιπόν…». Με αυτή τη φράση ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αργύρης Ξάφης, μέλος της ομάδας ΠΥΡ, ανακοίνωσε ότι ανέβηκε στο Youtube δωρεάν για όλους η παράσταση «Αφιξις» που παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ το 2017. Αρχίζει το βίντεο και από το λάπτοπ, ή τη smart-tv αναδύονται ήχοι τζιτζικιών, ενώ στο βάθος πάνω από τη σκηνή φαίνεται η γραμμή των βουνών καθώς ο ήλιος βουλιάζει ανάμεσά τους.

H παράστασης Αφιξις των ΠΥΡ παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο το 2017.

Η παράσταση, βασισμένη στη Μνηστηροφονία από την ομηρική Οδύσσεια σε μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη εστιάζει στην επιστροφή του Οδυσσέα, προκειμένου να μιλήσει για το ανέφικτο της επιστροφής, αφού τίποτα δεν είναι όπως το έχουμε στη μνήμη μας. Ο Οδυσσέας επιστρέφει ως ένα φάντασμα ονείρου. Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Δικαίος, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαίρη Μηνά, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου. Σύντομα θα ανέβουν και άλλες παραστάσεις των ΠΥΡ στην πλατφόρμα τους.

Εδώ 

To βράδυ της Κυριακής, ο Αργύρης Ξάφης ανέβασε ανέβασε ένα ακόμα βίντεο από μια θρυλική παράσταση, το «8 Γυναίκες» του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Γράφει ο Αργύρης Ξάφης: «Η ιστορική παράσταση του Νίκου Καραθάνου, που ξεκίνησε σαν ένα αστείο στο Αμόρε και συνεχίστηκε σαν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του φεστιβάλ Αθηνών αργότερα». Παίζουν οι Θανάσης Ιωάννου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Στέργιογλου, Κοσμάς Φουντούκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Χαντζόπουλος.

Εδώ

 

Η παράσταση Χρύσιππος / Φωτογραφία Νίκος Πανταζάρας

Ο καθηλωτικά όμορφος Χρύσιππος
«Για τον απογευματινό σας καφέ, κερνάμε έναν Χρύσιππο» έγραψε στο Facebook ο Θάνος Σαμαράς ανεβάζοντας στο vimeo την παράσταση που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2019 στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ενα ιδιοσυγκρασιακό κείμενο του σπουδαίου Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία και πλήρη σκηνική επιμέλεια του Θάνου Σαμαρά. Η παράσταση, περιστρέφεται γύρω από τον μύθο του συγκλονιστικά όμορφου Χρύσιππου, γιου του Πέλοπα και της Νύμφης Αξιόχης. Η δράση διεξάγεται σε ένα αστικό σαλόνι, κλινικής ατμόσφαιρας, με την καθηλωτική Ράνια Οικονομίδου στο ρόλο της μητέρας. Παίζουν επίσης οι Μιχαήλ Ταμπακάκης, Νικόλας Μίχας. Θανάσης Δόβρης, Σοφία Κόκκαλη, Γιάννης Σιαμσιάρης, Αγγελική Στελλάτου, Νίκος Καραθάνος.

Εδώ

Στιγμιότυπο από την ταινία Scopophilia

Μια βραβευμένη ταινία συντροφιά στην καραντίνα
Oπως ανακοίνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλολίκης, το «Scopophilia», το πρώτο ελληνικό «computer screen movie» των Ναταλία Λαμπροπούλου και Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2018, κυκλοφορεί online, δωρεάν για όλους. “Συντροφιά στην καραντίνα” όπως λένε και οι δημιουργοί. Η ταινία βασίζεται στην ηδονοβλεπτική ματιά του διαδικτύου και η ιστορία της αναπτύσσεται μέσα από τις οθόνες υπολογιστών.

Εδώ

Πηγή