Η Ήπειρος γοητεύει

Ο Βοϊδομάτης κυλάει κάτω από τη γέφυρα της Αρίστης, στα Ζαγοροχώρια. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

ΚΕΙΜΕΝΟ: Amber Charmei

Πέντε ημέρες δεν ήταν αρκετές για να τη μάθουμε. Μας δόθηκε όμως η ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικά από τα χωριά της και την εκπληκτική φύση της, και επίσης να καταλάβουμε πόσα ακόμα μπορούμε να δούμε και να κάνουμε.

Η Ήπειρος είναι ένας εκπληκτικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, από τη μαγευτική της ακτογραμμή με τους διάσημους καλοκαιρινούς προορισμούς –τα Σύβοτα, την Πρέβεζα και τη ρομαντική Πάργα– μέχρι τις γοητευτικές, αλλά και άγριες ομορφιές της ενδοχώρας. Δεν είναι όμως μόνο τα τοπία της. Έχει μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον, που άλλοτε θα το βρείτε κρυμμένο στη φύση –όπως είναι η Μονή Κηπίνας, που κρέμεται από τους κάθετους βράχους πάνω από το φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού– ενώ άλλοτε είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικό – όπως είναι η εξαιρετική συλλογή στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, ένα μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Η τοπική κουζίνα της είναι νόστιμη και τα κρασιά της ενδιαφέροντα. Αν προσθέσεις στην εξίσωση και τα καταλύματα –από τα ρουστίκ, αλλά και σύγχρονης αισθητικής στα βουνά μέχρι τα boutique ξενοδοχεία στις πόλεις–, τότε καταλαβαίνεις ότι είναι ένας τόπος που τα συνδυάζει όλα.

2b2a7779

Το χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Με τους Travel Bloggers Greece, μια παρέα travel bloggers διαφορετικών ηλικιών και προτιμήσεων, εξερευνήσαμε την Ήπειρο μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Ξεκινήσαμε από τα Τζουμέρκα, συνεχίσαμε στα βουνά της Πίνδου και στα Ζαγοροχώρια, κάναμε στάσεις σε εκατοντάδες πλούσιες σε νερά πηγές και ποτάμια που ρέουν στην περιοχή, επισκεφτήκαμε το φαράγγι του Βίκου, το ορεινό Μέτσοβο και τη μαγευτική λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων. Απολαύσαμε τον δροσερό αέρα σε τοπία που σου κόβουν την ανάσα, ζήσαμε προκλήσεις που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και περάσαμε όμορφες βραδιές δίπλα στο τζάκι, με κόκκινο κρασί και άγριο κυνήγι. Η  Ήπειρος μας γοήτευσε.

ΗΜΕΡΑ 1η: ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Τα Αθαμανικά Όρη ή, αλλιώς, Τζουμέρκα είναι ιδανικός προορισμός για περπάτημα, με μονοπάτια διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας. Η περιοχή είναι γεμάτη από γοητευτικά, πετρόχτιστα χωριά και οδικές διαδρομές που περνούν ανάμεσα σε πευκόφυτες πλαγιές, αλλά και ισορροπούν κατά μήκος απόκρημνων βράχων.

Το Βουργαρέλι λέγεται ότι είναι το μυστικό χωριό της Άρτας. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Η βάση μας ήταν το μοντέρνο ορεινό σαλέ Rouista Tzoumerka Resort (τηλ. 26850-22200, rouista.com), που βρίσκεται στο Βουργαρέλι Άρτας, το κεφαλοχώρι των κεντρικών Τζουμέρκων.  Ήπιος ο χειμώνας φέτος, ξυπνήσαμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Με θέα στα βουνά, απολαύσαμε ένα νόστιμο παραδοσιακό πρωινό, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν οι ηπειρώτικες πίτες. Κοντά στο ξενοδοχείο βρίσκονται πολλές αξιόλογες περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες έχουν σηματοδοτηθεί από τους ιδιοκτήτες, που είναι και οι ίδιοι δεινοί περιπατητές.

Το ρέμα Μαρκς στα Θεοδώριανα: Η ονομασία του ρέματος παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και για τους ντόπιους. Το πιθανότερο είναι πως προέρχεται από κάποιον με το όνομα «Μάρκος», που κατοικούσε εκεί πολύ παλιά. Στην είσοδο του ρέματος, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ., φτάνει κανείς μετά από οδήγηση 20 λεπτών από το Βουργαρέλι. Το κατηφορικό μονοπάτι κινείται κατά μήκος του δυνατού ρέματος και περνάει μέσα από την καρδιά του Ελατιά, του πιο μεγάλου και παρθένου δάσους που διαθέτει η περιοχή των Θεοδωριάνων. Ο προορισμός μας ήταν η δεύτερη στη σειρά λίμνη. Και ήταν πράγματι ειδυλλιακός. Εντυπωσιακοί καταρράκτες έπεφταν από τους βράχους μέσα σε μια βαθιά βάθρα. Εάν υπήρχε ένας τόπος για πνεύματα και νεράιδες, σίγουρα θα ήταν αυτός εδώ.

Καταρράκτες Σούδα στα Θεοδώριανα: Αυτοί οι διπλοί καταρράκτες στα Θεοδώριανα προσφέρουν θέα που κόβει την ανάσα, καθώς πέφτουν από ψηλά σχηματίζοντας στη βάση τους εντυπωσιακές φυσικές πισίνες. Αυτή είναι μια ευκολότερη, πιο ήπια σε κλίση, αλλά και συντομότερη πεζοπορία σε σχέση με το ρέμα Μαρκς.

Γλυκός χαιρετισμός με μια κάτοικο στον δρόμο για τα Θεοδώριανα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Η κρεμαστή γέφυρα της Γλίστρας: Εάν δεν έχετε περάσει ποτέ κρεμαστή γέφυρα, εδώ θα σας δοθεί η ευκαιρία. Στο τέλος ενός απότομου δασωμένου μονοπατιού βρίσκεται ο ποταμός Αχελώος, στην όχθη του οποίου σχηματίζεται μια παραλία με βότσαλα, δημοφιλής για κολύμπι το καλοκαίρι. Τα νερά του ποταμού έχουν τόσο μαγευτικό τιρκουάζ χρώμα, που έμοιαζαν δελεαστικά ακόμα και τον Ιανουάριο. Περνώντας τη σχοινένια γέφυρα, βλέπεις από κάτω τον ποταμό να αποκαλύπτεται συναρπαστικός και όμορφος.

Απόγευμα στο Βουργαρέλι: Από την κεντρική πλατεία με την εκκλησία και το καφενείο, η θέα στα βουνά είναι εκπληκτική, σαν να βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο μπαλκόνι. Ακριβώς κάτω από την πλατεία βρίσκεται το Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων (τηλ. 6979-912980), ένα πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί εκθέσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο όμορφο ορεινό χωριό είδαμε φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα, ο οποίος έχει αποτυπώσει με τον φακό του «δυνατές» εικόνες της παραδοσιακής ζωής της υπαίθρου.

ΗΜΕΡΑ 2η: ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Μια συναρπαστική διαδρομή με φουρκέτες μάς ανεβάζει σε υψόμετρο 1.150 μ., στο σημείο όπου βρίσκονται οι δίδυμοι καταρράκτες. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πλάτωμα όπου υπάρχει το καφέ με την καταπληκτική θέα και ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που σε οδηγεί στη βάση του καταρράκτη, του οποίου τα νερά πέφτουν από ύψος 120 μ.

Ο ποταμός Άραχθος και το γεφύρι της Πλάκας: Αυτό το όμορφο πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο, με άνοιγμα καμάρας 40 μ., θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 1866 και από το 1881 μέχρι τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο καθόριζε το σύνορο μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακριβώς δίπλα βρισκόταν το τελωνείο. Η ιστορική γέφυρα κατέρρευσε μετά τις πλημμύρες του 2015, όμως οι επισκευές ολοκληρώθηκαν και είναι έτοιμη να ανοίξει και πάλι για το κοινό.

Εκδρομή με άλογο: Η περιοχή αυτή είναι ένα καταπληκτικό πεδίο εξερεύνησης με άλογα. Από τους στάβλους της εταιρείας Arachthos Horse Riding (τηλ. 6980-201594, ippasia-tzoumerka.gr) ξεκινά μια παραποτάμια διαδρομή που περνάει μέσα από ένα μαγευτικό τοπίο και νερόμυλους.

Στα ορεινά Τζουμέρκα θα βρείτε πολλά κρέατα, κυρίως από ντόπια μοσχάρια. © INTIME NEWS/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Μονή Κηπίνας: Χτισμένη όπως είναι ψηλά στην κόψη ενός γκρεμού πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό, η μονή μπορεί εύκολα να διαφύγει της προσοχής του περαστικού ταξιδιώτη. Το μοναστήρι είναι πάντα κλειδωμένο, θα βρείτε όμως το κλειδί στο καφενείο του συνοικισμού της Κηπίνας. Η μονή χρονολογείται από τον 13ο αιώνα (1212 μ.Χ.) και και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο εσωτερικό, εκτός από τα κελιά των μοναχών, υπάρχει ακόμα ένα μικρό εκκλησάκι, χτισμένο σε μια φυσική σπηλιά. Οι τοίχοι έχουν μαυρίσει από την αιθάλη και ο πλούσιος διάκοσμος, που χρονολογείται τον 18ο αιώνα, είναι δυσδιάκριτος. Μέσω του παρεκκλησίου μια φυσική σήραγγα στον τοίχο του σπηλαίου οδηγεί στην άλλη πλευρά του βουνού. Θα βρείτε έναν χάρτη στον τοίχο, αλλά η είσοδος είναι αρκετά επικίνδυνη και δεν συνιστάται.

Καλαρρύτες: Το ατμοσφαιρικό αυθεντικό παντοπωλείο πέμπτης γενιάς ονομάζεται Άκανθος (τηλ. 26590-61518), όμως είναι περισσότερο γνωστό ως Ναπολέων, από το όνομα του ιδιοκτήτη του, Ναπολέοντα Ζάγκλη. Το φαγητό είναι πεντανόστιμο και το κρασί ρέει άφθονο, όμως στην πραγματικότητα θα φτάσετε μέχρι εδώ ελπίζοντας ότι θα πιάσετε την κουβέντα με τον ίδιο τον Ναπολέοντα, έναν δυναμικό άντρα που κρατάει ζωντανή την ιστορία και την παράδοση της περιοχής.

ΗΜΕΡΑ 3η: ΖΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Η περιοχή του Ζαγορίου εκτείνεται μεταξύ Μετσόβου και Κόνιτσας και περιλαμβάνει το διάσημο φαράγγι του Βίκου και μέρος της ραχοκοκαλιάς της Πίνδου. Είναι επίσης διάσημη για τα 46 παραδοσιακά χωριά της, τα περίφημα Ζαγοροχώρια.

Ο Βοϊδομάτης: Η πρώτη μας στάση είναι το όμορφο γεφύρι της Αρίστης, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 και είναι το ιδανικότερο σημείο για να δει κανείς τον διάσημο Βοϊδομάτη, ένα από τα πιο κρύα, αλλά και καθαρά ποτάμια της Ευρώπης. Είναι παραπόταμος του Αώου και οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Οι λάτρεις του καγιάκ και του ράφτινγκ βρίσκουν εδώ τον παράδεισό τους.

Οι Κολυμπήθρες βρίσκονται ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Οι οβίρες: Τμήματα του Ζαγορίου μοιάζουν σαν να είναι χτισμένα από κάποιους θεϊκούς μάστορες που χάραξαν την πέτρα με ακρίβεια, δίνοντας στους βράχους μνημειώδεις μορφές. Οι Κολυμπήθρες –ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο– είναι το καλύτερο μέρος για να συναντήσετε αυτούς τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Τα νερά του ρέματος του Ρογκόβου έχουν διαβρώσει τα ασβεστολιθικά πετρώματα, δημιουργώντας διαδοχικά στρογγυλά κοιλώματα που μοιάζουν με κολυμπήθρες, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν «οβίρες». Δύο μικρά φράγματα συγκεντρώνουν το νερό, δημιουργώντας ακόμα πιο βαθιές βάθρες, ιδανικές το καλοκαίρι για δροσερές βουτιές.

Άποψη του χωριού Μεγάλο Πάπιγκο. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Πάπιγκο: Στα Ζαγοροχώρια, μια νέα γενιά ανθρώπων δίνει φρεσκάδα στον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Κουκουνάρι (τηλ. 26530-25020), που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο σπίτι στο Μεγάλο Πάπιγκο. Σε αυτή τη σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παντοπωλείου-καφέ, μπορείτε να αγοράσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, να προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης, να καθίσετε για σπιτικές πίτες και να δοκιμάσετε ίσως το καλύτερο κέικ καρότου μετά τη Μελβούρνη ή το Μανχάταν.

Η γέφυρα του Καλογερικού: Οι πέτρινες γέφυρες της Ηπείρου είναι τόσο γνωστές όσο οι ποταμοί και οι πηγές που τις διασχίζουν. Συντεχνίες Ηπειρωτών μαστόρων, ειδικών στην κατασκευή γεφυριών, ήταν αυτές που αναλάμβαναν τα τεχνικά αυτά έργα, τα οποία είχαν ρόλο καθαρά κυκλοφοριακό. Το χτίσιμο ξεκινούσε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές της βάσης του γεφυριού και προχωρούσε σταδιακά προς την κορυφή, διαμορφώνοντας το τόξο. Στην κορυφή του τόξου τοποθετούσαν τον θεμέλιο λίθο, την πέτρα-κλειδί της κατασκευής.

Η γέφυρα του Καλογερικού στο χωριό Κήποι. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Το γεφύρι Καλογερικό ή, αλλιώς, Πλακίδα είναι χτισμένο δυτικά του χωριού Κήποι. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1814 χάρη στη δωρεά ενός μοναχού και στη συνέχεια, το 1865, ανακαινίστηκε από τον ευεργέτη Πλακίντα. Έχει μήκος 56 μ. και είναι αρκετά διασκεδαστικό να το διασχίσεις ανεβοκατεβαίνοντας τις τρεις καμάρες του.

Χωριό Βίκος: Η διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου είναι από τις πιο συναρπαστικές πεζοπορίες στην Ελλάδα. Το βαθύτερο στον κόσμο φαράγγι, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες (βάθος 900 μ., πλάτος 1.100 μ.), μπορείτε να το δείτε, όπως εμείς, από το χωριό Βίκος, εάν επισκεφτείτε το σπίτι του κ. Κώστα Ιωαννίδη. Η αυλή του μοιάζει με ένα καταπράσινο μπαλκόνι στο χείλος του φαραγγιού. Από εδώ ξεκινάει ένα απότομο μονοπάτι που καταλήγει στη βάση του και στις διάσημες πηγές του Βίκου.

Στους Ασπράγγελους για μεσημεριανό: Μετά από ώρες περιήγησης στον φρέσκο αέρα του βουνού, είναι ωραίο να βρεθείς μπροστά σε ένα αναμμένο τζάκι και να απολαύσεις εκλεπτυσμένη τοπική κουζίνα και κόκκινο κρασί. Μια τέτοια αυθεντική εμπειρία, που παντρεύει τον τοπικό χαρακτήρα και τη σύγχρονη ευαισθησία, προσφέρει το Μοντάζα (τηλ. 26530-25920), ένας καλόγουστος χώρος ο οποίος θυμίζει μπιστρό ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Kamares Boutique τέλεια και η περιπέτεια είναι ένας καλός συνδυασμός. Λασπωμένοι από τις πρωινές περιπέτειες, κάναμε check-in και κατευθείαν αναζητήσαμε το χαμάμ για ξεκούραση και αναζωογόνηση. Το boutique ξενοδοχείο, που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, έχει έντονο χαρακτήρα και ευφάνταστες λεπτομέρειες.

ΗΜΕΡΑ 4η: ΜΕΤΣΟΒΟ

Λίμνη Αώου: Μια ευχάριστη παράκαμψη στον δρόμο που οδηγεί από τα Ιωάννινα στο Μέτσοβο είναι η Λίμνη του Αώου. Η τεχνητή λίμνη, με τις δασωμένες όχθες και τις χιονισμένες κορυφές στο φόντο, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. Είναι προτιμότερο να τη δείτε καθ’ οδόν αντί να την αφήσετε για το ταξίδι της επιστροφής, καθώς η περιήγηση στο Μέτσοβο θα γεμίσει όλη σας την ημέρα.

Μέτσοβο: Χτισμένο ανάμεσα σε εντυπωσιακές βουνοκορυφές, το Μέτσοβο έχει τη γοητεία αλπικής κωμόπολης. Το γραφικό χωριό συνδυάζει τη ρουστίκ αυθεντικότητα με την αριστοκρατική κομψότητα. Είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, όμως η καλύτερη φαίνεται να είναι όταν νιώθεις στην ανάσα σου την παγωνιά των χιονισμένων βουνών.

Το Μέτσοβο έχει τη γοητεία αλπικής κωμόπολης. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)

Η εμπειρία του Μετσόβου διαμορφώνεται από την πολιτιστική κληρονομιά των οικογενειών Αβέρωφ και Τοσίτσα. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Τοσίτσα περιλαμβάνουν σχολεία, εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου, τυροκομείο και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Μετσόβου, ενώ ο πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ, εκτός από την επίβλεψη του Ιδρύματος Τοσίτσα, είχε αναλάβει και την ίδρυση του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Αβέρωφ.

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου: Το Αρχοντικό Τοσίτσα του 1661 φιλοξενεί σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο του Μετσόβου (τηλ. 26560-41084, ωράριο λειτουργίας 10.00-16.00, εκτός Πέμπτης –η περιήγηση γίνεται μόνο με ξενάγηση, που ξεκινά περίπου κάθε μισή ώρα–, είσοδος 3 ευρώ). Άψογα ανακατασκευασμένο, με τα δωμάτια να δείχνουν πώς έζησε η εξέχουσα αυτή οικογένεια τους περασμένους αιώνες. Θα δείτε εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακών λαϊκών φορεσιών και χειροτεχνιών.

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ: Πρόκειται για τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας. Εκτός από τα δημοφιλή κλασικά ξηρά κόκκινα και τα ξηρά λευκά κρασιά, το Κατώγι Αβέρωφ παράγει επίσης μια σειρά από εκλεκτά κρασιά, μερικά εκ των οποίων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (τηλ. 26560-42505, katogiaveroff.gr).

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ: Ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν συλλέκτης τέχνης με εξαιρετική ματιά. Στη μόνιμη έκθεση θα βρείτε αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα. Θεωρείται μία από τις πληρέστερες της περιόδου, στην οποία παρουσιάζονται σημαντικά ρεύματα, όπως εθνογραφικά θέματα του 19ου αιώνα, ο ελληνικός ιμπρεσιονισμός, ο μεσοπολεμικός μοντερνισμός και η μεταπολεμική αφαίρεση (τηλ. 26560-41210, averoffmuseum.gr, ωράριο λειτουργίας 10.00-16.00, Τρίτη κλειστό, είσοδος 3 ευρώ).

Γεύσεις από Μέτσοβο: Το Μέτσοβο φημίζεται για τα εξαιρετικά τυριά του και ειδικά για το ημίσκληρο καπνιστό μετσοβόνε, που παράγεται στο Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (τηλ. 26560-41235). Υπάρχουν πολλά ακόμα εξαιρετικά τυριά, αρωματισμένα με βότανα, μαύρο πιπέρι, κόκκινη πιπεριά, όπως και τα πολύ καλά κρασοτύρι και λαδοτύρι.

Ο αέρας του βουνού ανοίγει την όρεξη για νόστιμα ντόπια κρέατα, αργοψημένα στη σούβλα. Στο Τζάκι (τηλ. 26560-42702) απολαύσαμε αρνί, τοπικά λουκάνικα, χοιρινό και κοκορέτσι – το πρώτο που εξαφανίστηκε από τις γεμάτες πιατέλες. Για παραδοσιακά και καλόγουστα δωμάτια δοκιμάστε το Hotel Kassaros στο Μέτσοβο (hotelkassaros.gr).

ΗΜΕΡΑ 5η: ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Οι δύο μεγάλες πόλεις της Ηπείρου έχουν τόσο διαφορετικό χαρακτήρα. Πώς να συγκρίνεις την αλπική γοητεία του Μετσόβου με τη ρομαντική παραλίμνια πόλη των Ιωαννίνων;

Σπήλαιο Περάματος: Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με το αυτοκίνητο από τα Ιωάννινα αξίζει να επισκεφτείτε το σπήλαιο Περάματος (τηλ. 26510-81521), με τα θαυμάσια συμπλέγματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην ξενάγηση, που διαρκεί 45 λεπτά και ακολουθεί μια διαδρομή περίπου 1,5 χλμ. στις διαδοχικές αίθουσες, θα απολαύσετε ένα πραγματικό γεωλογικό θαύμα.

Καραβάκια που μεταφέρουν τον κόσμο στο νησάκι της Κυρα-Φροσύνης. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Το νησάκι της κυρα-Φροσύνης: Στο δημοφιλές μικρό Νησί των Ιωαννίνων –ίσως υπερβολικά δημοφιλές με την πρώτη ματιά– θα φτάσετε πολύ εύκολα με καραβάκι. Στα γοητευτικά σοκάκια θα συναντήσετε αμέσως ανθρώπους να σας γνέφουν να μπείτε στα καταστήματα με τα σουβενίρ ή να αγοράσετε τα παραδοσιακά γλυκά τους. Μη μείνετε μόνο σε αυτά. Το νησί είναι ένας πολιτιστικός προορισμός που αξίζει να επισκεφτείτε. Υπάρχει ένα μικρό μουσείο για τον Αλή Πασά, που βρίσκεται στο σπίτι όπου βρήκε τραγικό τέλος από τα χέρια των Οθωμανών στρατιωτών. Επιπλέον στο νησί υπάρχουν αρκετά μοναστήρια, τα οποία κάποτε φιλοξενούσαν μια ανθηρή μοναστική κοινότητα, ενώ εδώ θα δοκιμάσετε και σπεσιαλιτέ γλυκού νερού, όπως χέλι, βατραχοπόδαρα και καραβίδες.

Το Κάστρο των Ιωαννίνων: Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι ένα από τα τοπόσημα της πόλης που προσθέτει άλλη μία νότα ρομαντισμού στον υπέροχο παραλίμνιο οικισμό. Πρόκειται για ένα ισχυρό φρούριο ήδη από το Βυζάντιο, με προσθήκες και οχυρώσεις που χρονολογούνται από την εποχή του Αλή Πασά. Εδώ θα βρείτε μουσεία, τη συναγωγή, δύο πρώην τζαμιά και τον τάφο του Αλή Πασά. Στη βορειοανατολική ακρόπολη θα συναντήσετε το πρώην Τζαμί Ασλάν Πασά, που σήμερα φιλοξενεί το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων (τηλ. 26510-26356, ωράριο λειτουργίας 08.00-20.00, είσοδος 4,5 ευρώ). Στο νοτιοανατολικό τμήμα, το Ιτς Καλέ, ο Αλή Πασάς έχτισε το μεγαλοπρεπές σεράι του. Εδώ θα βρείτε επίσης το Φετιχιέ Τζαμί μαζί με τον τάφο του Αλή Πασά, που βρίσκεται μέσα σε ένα περίτεχνο μεταλλικό «κλουβί». Δίπλα στο τζαμί βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (τηλ. 26510-39580, ωράριο λειτουργίας Τρίτη-Κυριακή 08.00-17.00, Δευτέρα κλειστό, είσοδος 3-4 ευρώ).

Μουσείο Αργυροτεχνίας: Στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ) στεγάζεται σήμερα το εξαιρετικό Μουσείο Αργυροτεχνίας  (τηλ. 26510-64065, ωράριο λειτουργίας 10.00-16.00, είσοδος 4 ευρώ) του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Ο πετρόχτιστος χώρος με τις καμάρες είναι από μόνος του εντυπωσιακός. Το μουσείο πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Το εποπτικό υλικό είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Τα Ιωάννινα στο πιάτο: Από το εστιατόριο Πολιτεία Φρόντζου (τηλ. 26510-21011 (restaurant.frontzupolitia.gr) ξεδιπλώνεται μπροστά σου όλη η πόλη των Ιωαννίνων και η λίμνη Παμβώτιδα. Το εσωτερικό του είναι το ίδιο γοητευτικό. Στην αίθουσα του φαγητού θα δείτε τη χαρακτηριστική ξύλινη σκαλιστή οροφή που είχαν κάποτε τα αρχοντικά της πόλης. Θα δοκιμάσετε εκλεπτυσμένες παραδοσιακές συνταγές, όπως προβατίνα σαγανάκι και κόκορα με χυλοπίτες.

Δεν υπάρχει ταξιδιώτης που να μην ενθουσιάζεται με την Ήπειρο. Η πενταήμερη εκδρομή μας ήταν μόνο μια πρώτη γεύση. Η όρεξη να επιστρέψουμε είναι ήδη μεγάλη. Στη λίστα μας για την επόμενη φορά έχουμε κρατήσει τη Δρακόλιμνη Τύμφης, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, να δοκιμάσουμε river trekking στον Αχέροντα, αλλά και να κολυμπήσουμε στα ιριδίζοντα νερά στα Σύβοτα.

Για παραδοσιακή διαμονή δοκιμάστε το Archontariki Boutique Hotel (τηλ. 26510-78010, hotel-archontariki.gr).

INFO
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ήπειρο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα epirus.travel

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Πηγή