Η θεατρική παράσταση «Γκόλφω» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στη Λευκάδα

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
Ώρα 20.30
Φουαγιέ Πνευματικού Κέντρου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει φέτος την εμβληματική παράσταση «Γκόλφω» από το «Άρμα Θέσπιδος», το θεατρικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2015 για να φτάσει το θέατρο σε κάθε πολίτη και έχει δώσει μέχρι τώρα περίπου 500 παραστάσεις σε γειτονιές, χωριά, ιδρύματα και σχολεία, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η «Γκόλφω» αποτελεί μία σύγχρονη ελληνική τραγωδία, γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο από τον Σπυρίδωνα Περεσιάδη και θεωρείται κορυφαίο έργο της ελληνικής δραματουργίας, η ελληνική εκδοχή, θα λέγαμε, του σαιξπηρικού αριστουργήματος «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Η παράσταση, διασκευασμένη και σκηνοθετημένη με σύγχρονη ματιά, παρά την τραγική της κατάληξη, δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αγνή, άδολη αγάπη που χρειάζεται να γνωρίσει η νέα γενιά και επιφέρει την «κάθαρση» που και η αρχαία τραγωδία υπηρετεί.

Υπόθεση
Η Γκόλφω και ο Τάσος, ερωτευμένοι και αθώοι, δίνουν όρκο αιώνιας πίστης σε ένα δάσος. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που την «πολιορκεί». Ο Τάσος όμως γοητεύεται από τα πλούτη και πατά τον όρκο του. Παντρεύεται μια πλούσια που του προξενεύουν. Η Γκόλφω, μέσα στη μεγάλη της απελπισία, πηγαίνει στον γάμο για να αποχαιρετήσει για τελευταία φορά τον προδότη Τάσο. Εκείνος, βλέποντάς την να έχει χάσει τα λογικά της, αλλάζει γνώμη. Όταν όμως ο Τάσος διαλύει τον γάμο και πάει να τη βρει, η Γκόλφω έχει εξαφανιστεί στο δάσος, όπου οι δυο τους ορκίστηκαν αιώνια αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα.»

Σκηνοθετικό σημείωμα
Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι. Παρά το τραγικό τους τέλος, ο έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί. Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.
Χρήστος Στρέπκος.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.