Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος πολλών πλαστικών μιας χρήσης
Ένα μεγάλο σχέδιο κατά της χρήσης πλαστικών ανακοίνωσε η Κίνα που θέλει να μειώσει τα απόβλητά της
Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες πλαστικού παγκοσμίως ανακοίνωσε ένα σημαντικό σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι μη-βιοαποικοδομήσιμες σακούλες θα απαγορευτούν στις μεγάλες πόλεις μέχρι το τέλος του 2020 και σε όλες τις μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις μέχρι το 2022. Επίσης στη βιομηχανία εστιατορίων θα απαγορευθεί να χρησιμοποιούνται πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης μέχρι τα τέλη του 2020, καθώς η Κίνα επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.
Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατατάξει τα πλαστικά μιας χρήσης ως μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις του κόσμου, η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει τα σκουπίδια που παράγουν οι 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της. Η μεγαλύτερη χωματερή σκουπιδιών της χώρας έχει μέγεθος περίπου 100 γηπέδων ποδοσφαίρου και είναι ήδη γεμάτη, 25 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Μόνο το 2017, η Κίνα συγκέντρωσε 215 εκατομμύρια τόνους αστικών οικιακών αποβλήτων. Ωστόσο, τα εθνικά στοιχεία για την ανακύκλωση δεν είναι διαθέσιμα.
Η Κίνα παρήγαγε 60 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2010, ενώ οι ΗΠΑ είναι στη δεύτερη θέση με 38 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης αποκάλυψε την Κυριακή τη νέα πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες θα απαγορευτούν σε όλες τις πόλεις το 2022, αν και οι αγορές που πωλούν φρέσκα προϊόντα θα πάρουν παράταση για εφαρμογή μέχρι το 2025.
Η παραγωγή και πώληση πλαστικών σακουλών που έχουν πάχος μικρότερο από 0,025 mm θα απαγορευτεί επίσης. Η βιομηχανία εστιατορίων πρέπει να μειώσει τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης κατά 30%. Τα ξενοδοχεία έχουν ενημερωθεί ότι δεν πρέπει να προσφέρουν δωρεάν πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης έως το 2025. Αυτή δεν είναι η πρώτη εκστρατεία της Κίνας κατά της χρήσης πλαστικών. Το 2008, η χώρα απαγόρευσε στους εμπόρους λιανικής πώλησης να παραδίδουν ελεύθερες πλαστικές σακούλες και απαγόρευσε την παραγωγή υπερβολικά λεπτών πλαστικών σακουλών. Και το 2017, η Κίνα -δηλαδή ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο- ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή ξένων πλαστικών απορριμμάτων. Η Κίνα ενισχύει ήδη τα ποσοστά ανακύκλωσης και δημιουργεί δεκάδες βάσεις επεξεργασίας για να εξασφαλίσει την επαναχρησιμοποίηση περισσότερων προϊόντων στο πλαίσιο του πολέμου κατά των αποβλήτων.