Αφιέρωμα του BBC στους Έλληνες επιχειρηματίες που άφησαν την καλλιέργεια καπνού για τη στέβια

ROCKY89 VIA GETTY IMAGES

Το όραμα του Χρήστου Σταμάτη και τα κέρδη που ήρθαν στη συνέχεια.

Πριν από επτά περίπου χρόνια, μια ομάδα Ελλήνων αγροτών, σταμάτησε να καλλιεργεί καπνό και αποφάσισε να στραφεί σε μια πιο μοντέρνα, εναλλακτική λύση, την καλλιέργεια στέβιας.

Στην κίνησή τους αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στάση του Χρήστου Σταμάτη, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα επηρεασμένος από την επιτυχία έξι καλλιεργητών καπνού στην Καλιφόρνια.

Η στέβια λειτουργεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Στην αγορά υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά έχει τεράστια απήχηση τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο κ. Σταμάτης, όπως γράφει και το βρετανικό δίκτυο, BBCτο οποίο πραγματοποίησε και το εν λόγω αφιέρωμα, πρότεινε αρχικά στους αγρότες της Φθιώτιδας να φυτέψουν το εν λόγω φυτό στην θέση της λιγότερο κερδοφόρας καλλιέργειάς τους.

Η δύναμη των επιχειρημάτων του είχε αποτέλεσμα, αφού τελικά οι αγρότες ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό της Stevia Hellas με κεφάλαιο 500 ευρώ που διέθεσε ο καθένας.

«Οι άνθρωποι όλοι μαζί έχουν μεγάλη δύναμη και εμείς το εκμεταλλευτήκαμε», αναφέρει ο κ. Σταμάτης.

Η επιχείρησή τους έγινε η πρώτη στην Ευρώπη που παράγει στέβια και τώρα απασχολεί περίπου 300 άτομα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 ενώ η κερδοφόρα της πορεία συνεχίζεται κάθε χρόνο. Πρόκειται άλλωστε για έναν στόχο που έχει τεθεί και για το 2019. Aυτή την ώρα πουλά υγρά εκχυλίσματα και σκόνες στέβια με το δικό της εμπορικό σήμα, ενώ κάνει εξαγωγές στην Δυτική Ευρώπη, τον Καναδά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Research and Markets, οι πωλήσεις στέβιας θα διπλασιαστούν μέχρι το 2024, με κέρδη που θα αγγίξουν τα 818 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Άντριου Όμς, πρόεδρος του International Stevia Council, δήλωσε πως η στέβια εξακολουθεί να είναι «το νέο παιδί στο μπλοκ» και πως η κατανάλωση θα αυξηθεί κι άλλο, αφού οι άνθρωποι γενικά περιορίζουν την ποσότητα ζάχαρης στην διατροφή τους.

Όπως ο ίδιος τονίζει, απήχηση έχουν και άλλα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, αλλά η κατανάλωση στέβιας θα αυξηθεί κατά 19-21% τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Το προϊόν μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνεται ακριβό, ωστόσο σίγουρα μπορεί κανείς να το προμηθευτεί σε προσφορές. Η σκόνη στέβια στα ράφια των σούπερ μάρκετ κοστίζει περίπου 120 ευρώ το κιλό σε σύγκριση με το ένα κιλό ζάχαρης που κοστίζει μόλις 0,83 ευρώ.

Ο κ. Σταμάτης ωστόσο εξηγεί πως στην πραγματικότητα η στέβια είναι περισσότερο οικονομική, αφού καταναλώνεται σε πολύ μικρότερη ποσότητα, άρα διατηρείται στον χρόνο.

Οι υποστηρικτές της ουσίας επισημαίνουν επίσης πως η στέβια είναι και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Πηγή