Ένας 97χρονος φιλόσοφος αναρωτιέται: «Ποιο είναι το νόημα της ζωής στη σκιά του επικείμενου θανάτου;»

Γυρισμένο κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του Αμερικανού φιλόσοφου Herbert Fingarette αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ είναι μια ελεγεία πάνω στη ζωή και το θάνατο

Μέχρι τη στιγμή που πέθανε, ο Αμερικανός φιλόσοφος Herbert Fingarette (1921-2018) είχε καταφέρει να ζήσει μια πλήρη και ουσιαστική ζωή. Ο γάμος του με τη σύζυγό του Λέσλι ήταν μακρύς και χαρούμενος.

Η καριέρα του ως καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα ήταν και επιτυχημένη αλλά και αμφιλεγόμενη – το βιβλίο του Heavy Drinking (1988) στο οποίο αμφισβήτησε τη λαϊκή αντίληψη περί αλκοολισμού ως μια προοδευτική ασθένεια συζητήθηκε και επικρίθηκε τόσο από την ιατρική όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο μεταγενέστερο βιβλίο Death: Philosophical Soundings (1999) o Fingarette εξετάζει το θέμα της θνησιμότητας φθάνοντας σε μια διαπίστωση που αντηχεί ό,τι έλεγαν και οι Επικούρειοι: ότι δηλαδή στην μη-ύπαρξη δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Όμως, όπως υπαινίσσεται και το Βeing 97 το να είσαι τόσο κοντά στον θάνατο είναι κάτι που βιώνεται πολύ διαφορετικά απ’ ότι στην θεωρία.

Γυρισμένο κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του Fingarette αυτό το ελεγειακό σύντομο ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το προφίλ του αποθανόντος πλέον φιλοσόφου αντανακλώντας τις απόψεις του για την ζωή, την απώλεια, τις πολυάριθμες προκλήσεις του γήρατος καθώς κι εκείνα τα ερωτήματα που πλανώνται και που τελικά μένουν για πάντα αναπάντητα.

Πηγή