«Σιωπηλά» πυροτεχνήματα για χάρη των ζώων

Μια ιταλική πόλη επέβαλε με νόμο τα αθόρυβα πυροτεχνήματα για να μην τρομάζουν τα ζώα

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Τα πυροτεχνήματα είναι ωραία, αλλά ο θόρυβος που παράγουν μπορεί να τρομάξει τα ζώα, κατοικίδια και μη, ακόμα και να τους προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Οι στατιστικές δείχνουν μεγάλη συσχέτιση μεταξύ πυροτεχνημάτων και επισκέψεων στον κτηνίατρο την επόμενη μέρα. Είναι επίσης γνωστό ότι τα σκυλιά και τα γατιά μπορεί να πανικοβληθούν και να το σκάσουν όταν φοβούνται από το θόρυβο των πυροτεχνημάτων, αλλά αυτή η αντίδραση παρατηρείται επίσης μεταξύ πτηνών και άγριων ζώων, συχνά με τραγικές συνέπειες.

Η ιταλική πόλη Collecchio, επιβάλλει τα αθόρυβα πυροτεχνήματα, ενώ η χρήση «κανονικών» βεγγαλικών θα τιμωρείται από το νόμο

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2010 στο Beebe του Αρκάνσας, περίπου 5.000 πουλιά έπεσαν νεκρά από τον ουρανό. Τα πυροτεχνήματα κατηγορήθηκαν για το συμβάν. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων αποκάλυψαν «οξύ φυσικό τραύμα» σε δείγματα νεκρών πτηνών και οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τρόμαξαν τόσο από τις τοπικές εκδηλώσεις πυροτεχνημάτων, που πέταξαν όπως-όπως κι έπεσαν πάνω σε καμινάδες και δέντρα καθώς προσπάθησαν να ξεφύγουν, αναφέρει το Lonely Planet. Το ίδιο άρθρο λέει πως περαιτέρω έρευνα από τους επιστήμονες του MIT, αποκάλυψε μια αντιστροφή της θερμοκρασίας λίγο πάνω από την περιοχή των νεκρών πουλιών, η οποία ενήργησε σαν μεγάφωνο, ενισχύοντας τους ήχους των πυροτεχνημάτων που «έσκαγαν» στον ουρανό.

Η ιταλική πόλη, το Collecchio, στην επαρχία της Πάρμας, βρήκε λύση στο πρόβλημα, καθώς θέσπισε νομοθεσία που επιμένει επιβάλλει τα αθόρυβα, φιλικά προς τα ζώα πυροτεχνήματα, ενώ η χρήση «κανονικών» βεγγαλικών θα τιμωρείται από το νόμο. Και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις το παράδειγμα.

Πηγή