Όχι τσίρκο με ζώα, μόνο με ολογράμματα

Ψηφιακά ολογράμματα ζώων αντικαθιστούν τα θηλαστικά στο γερμανικό Circus Roncalli

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

Σε μία προσπάθεια να εκλείψει κάθε πιθανότητα βασανισμού και κακοποίησης των ζώων, τα οποία αιχμαλωτίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία ώστε να εκπαιδευτούν για ψυχαγωγικούς σκοπούς, το Circus Roncalli έλαβε την ιστορική απόφαση να μην παρουσιάσει ξανά στο κοινό ζωντανά ζώα. Τη θέση τους παίρνουν από εδώ και στο εξής, μόνο τα ψηφιακά τους ολογράμματα.

Το Roncalli Circus, που ιδρύθηκε πριν 45 χρόνια, πλέον χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τη δημιουργία ολογραμμάτων που γεμίζουν μιαν αρένα με 32 μέτρα μήκος και 5 μέτρα πλάτος. Ελέφαντες, τίγρεις, άλογα και λιοντάρια, ακόμα και ψάρια, όλα ψηφιακά, καλπάζουν στην αρένα, αιωρούνται και κάνουν κόλπα, χωρίς να αιχμαλωτίζεται κανένα πλάσμα του κόσμου.

Το τσίρκο, που λειτουργεί από το 1976, είχε βρεθεί αρκετές φορές στο μάτι του κυκλώνα από ακτιβιστές και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ενώ λάμβανε διαρκώς μηνύματα από ανθρώπους που θα ήθελαν μεν να το επισκεφτούν, όμως δεν ήθελαν να συνδράμουν σε μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται ζώα.

Πριν από λίγα χρόνια, ξεκίνησε να εργάζεται για την πλήρη αντικατάσταση των ζώων από το πρόγραμμά του. Σήμερα, τα ολογράμματά τους καταλαμβάνουν τη σκηνή, σε μια ολογραφική εμπειρία που δείχνει προς το μέλλον.

Πηγή