Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ τα βιβλία αιωρούνται

Πάνω από 125.000 φαίνεται σαν να βρίσκονται στον αέρα μετά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης με industrial αισθητική

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Wolfgang Tschapeller ανέλαβε μέσα στη χρονιά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κορνέλ προσθέτοντας αιωρούμενα ράφια με βιβλία.

Για την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης, η εταιρεία αρχιτεκτονικής από την Αυστρία χρειάστηκε να αφαιρέσει το πάτωμα προκειμένου να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δομή με ράφια, που βρίσκεται στο ανοιχτό αναγνωστήριο του κτιρίου.

Φωτο: Lukas Schaller.

To κάτω μέρος αυτής της ανυψωμένης κατασκευής είναι φτιαγμένο από ατσάλι, ενώ οι πολλοί διάδρομοι που χωρίζουν τα ράφια συνδέουν ουσιαστικά τη βιβλιοθήκη με αίθουσες σεμιναρίων και γραφεία. Ωστόσο, τα ράφια δε χωρίζονται μεταξύ τους με κάποιο τοίχο, καθώς αποτελούν τρόπο τινά μια ενιαία δομή που το ύψος της φτάνει μέχρι το ταβάνι, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση «διαφάνειας».

Φωτο: Lukas Schaller.

Συνολικά, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 125.000 βιβλία, τα οποία μοιάζουν σαν να αιωρούνται από την οροφή μέσα στο χώρο, με το μόνο κενό που υπάρχει να είναι αυτό των λίγων εκατοστών από το πάτωμα. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τοίχοι, η αίσθηση διαφάνειας ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του κτιρίου δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να χαζέψουν τη θέα, εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου».

Φωτο: Lukas Schaller.

Οι βιβλιοθήκες εκτείνονται συνολικά σε τρεις ορόφους με τα βιβλία να είναι τοποθετημένα σε 17 οριζόντιες πλατφόρμες. Καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες στηρίζεται σε μια οριζόντια δοκό, που με τη σειρά της συνδέεται στον τοίχο.

Βέβαια, όταν άνοιξε η βιβλιοθήκη το χειμερινό εξάμηνο της ίδιας χρονιάς, το ντιζάιν της δέχτηκε έντονη κριτική, κυρίως από τις φοιτήτριες που σύχναζαν εκεί, καθώς οι τελευταίες υποστήριξαν ότι, λόγω του ανοιχτού πλέγματος που συνδέει τους τρεις ορόφους, δεν μπορούσαν να φορέσουν φούστες και να πηγαίνουν στους πάνω ορόφους.

Φωτο: Lukas Schaller.

Με πληροφορίες από Dezeen

Πηγή