Ο μεγαλύτερος «πράσινος» τοίχος της Ευρώπης

Πέρσα Νικηφόρου

Κτίρια οικολογικά, πόλεις βιώσιμες, καλύτερη ζωή. Το Citicape House είναι ένα κτίριο που θα χτιστεί στο Λονδίνο και θα διαφέρει κατά πολύ από τα υπόλοιπα, αφού εξωτερικά θα καλύπτεται με χιλιάδες φυτά, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

Το Citicape House σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Sheppard Robson, που αποφάσισε να καλύψει τους τοίχους της πρόσοψής του πάνω από 400.000 φυτά, τα οποία θα συνθέσουν τον πιο οικολογικό τοίχο όχι μόνο του Λονδίνου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Υπολογίζεται πως τα φυτά θα συμβάλλουν στην απορρόφηση οκτώ τόνων άνθρακα αλλά και την παραγωγή έξι τόνων οξυγόνου ετησίως.

Το κτίριο θα έχει 11 ορόφους, στους οποίους θα εμπεριέχονται ένα ξενοδοχείο, χώροι για εκδηλώσεις, μπαρ, spa, εστιατόριο, μια καταπράσινη ταράτσα με θέα, καθώς και άμεση πρόσβαση από τον δρόμο προς την επίσης πράσινη πλατεία που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος του. Βέβαια, για την ανέγερσή του θα χρειαστεί πρώτα η κατεδάφιση του υπάρχοντος, το οποίο χτίστηκε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο σχεδιασμός του Citicape House είναι ένα φωτεινό παράδειγμα του πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλλει θετικά σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής στις πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Πηγή