Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό και στον πλανήτη

Τα φαγητά τα οποία κάνουν καλό στην υγεία, συνήθως έχουν και μικρότερο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Στον αντίποδα, η ανθυγιεινή για τους ανθρώπους διατροφή φαίνεται να επιβαρύνει περιβαλλοντικά και τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία (πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, λάδι κ.α.) έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον.

Από την άλλη, τροφές που έχουν συσχετιστεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις – ιδίως το ανεπεξέργαστο αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας – επιφέρουν μεγαλύτερη επιβάρυνση στον πλανήτη.

Κατά τους ερευνητές, δύο βασικές εξαιρέσεις είναι τα ψάρια που είναι μια υγιεινή τροφή, αλλά η όλη αλυσίδα της αλιείας, επεξεργασίας και κατανάλωσης τους έχει μεσαίου επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς επίσης τα αναψυκτικά/ποτά με ζάχαρη που ενέχουν κινδύνους για την υγεία, αλλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι μικρό.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Μινεσότα με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ήδη μελετούν νέους τύπους σήμανσης πάνω στις τροφές, που θα αναδεικνύουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις κάθε τροφής τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Πηγή