Γίνεται χαρτί από πέτρα;

Δυο Αυστραλοί κάνουν χαρτί από ασβεστόλιθο – και σώζουν πολλά δέντρα

Από την Πέρσα Νικηφόρου

«Είναι δυνατή η κατασκευή χαρτιού χωρίς δέντρα;». Αυτό το ερώτημα ταλάνιζε τους Αυστραλούς φίλους Kevin Garcia και Jon Tse, και αποφάσισαν να ανακαλύψουν την απάντηση. Έτσι έκαναν επί έναν χρόνο έρευνα για μια πιθανή εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιώσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού.

«Τι γίνεται αν ανασχεδιάσουμε τον τρόπο παραγωγής χαρτιού που συμβαδίζει περισσότερο με την περιβαλλοντική μας ευθύνη;» αναρωτήθηκαν και τον Ιούλιο του 2017, ξεκίνησαν το εγχείρημά τους. Σήμερα η εταιρεία τους παράγει χαρτί χωρίς να χρησιμοποιεί ξυλεία, νερό ή σκληρά χημικά. Τα υλικά τους προέρχονται από πέτρινα απόβλητα που εξορύσσονται από εργοτάξια και άλλες χωματερές βιομηχανικών αποβλήτων.

«Θέλουμε το χαρτί αυτό να είναι μια βασική, βιώσιμη εναλλακτική λύση για ένα καθημερινό προϊόν. Να έχει αντίκτυπο»

Η τυπική διαδικασία παραγωγής χαρτιού συμβάλλει στην αποδάσωση με υψηλές εκπομπές άνθρακα. Η βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού χρησιμοποιεί πάνω από το 40% του συνόλου του βιομηχανικού ξύλου παγκοσμίως, σύμφωνα με το World Wildlife Fund. Η Karst, με έδρα το Σίδνεϊ, στοχεύει στη μείωση του ρυθμού αποδάσωσης με τα βιώσιμα προϊόντα χάρτου που παράγει.

Για την παραγωγή του οικολογικού αυτού χαρτιού, μαζεύουν ασβεστόλιθο ο οποίος πλένεται και αλέθεται σε σκόνη. Ύστερα η σκόνη αυτή αναμιγνύεται με μια ρητίνη, η οποία αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου από το φως του ήλιου, αφήνοντας πίσω της μόνο το ανθρακικό ασβέστιο. Το μίγμα σκόνης και ρητίνης, που μοιάζει με πάστα, γίνεται μικρά σφαιρίδια, θερμαίνεται και τοποθετείται μέσα σε μεγάλους κυλίνδρους για να μετατραπεί σε λεπτά φύλλα χαρτιού.

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από το απλώς να πουλάμε κάτι. Θέλουμε το χαρτί αυτό να είναι μια βασική, βιώσιμη εναλλακτική λύση για ένα καθημερινό προϊόν», λένε οι εμπνευστές του. «Θέλουμε να έχει αντίκτυπο».

Πηγή