Το λεξικό του καφέ

Κεντρική εικόνα: © Cyril Saulnier on Unsplash

Από την Κατερίνα Καμπόσου

Γνωρίζεις πότε και πώς άνοιξε το πρώτο καφενείο στην Ελλάδα;

Το λεξικό του καφέ από το Α ως το Ω: Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις-κλειδιά.

Affogato
Στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος». Συνδυάζει δύο παραδόσεις της γειτονικής χώρας: τον espresso και το gelato.

Βραζιλία
Η Βραζιλία παράγει το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή του κόσμου.

Γκέισα
Εκλεκτή ποικιλία καφέ που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά πρωταθλήματα καφέ.

Διπλή δόση
Για τη λέξη διπλός χρησιμοποιείται ευρέως και η ιταλική λέξη doppio, π.χ. «Espresso Doppio».

Espresso
Ο πιο γνωστός και αγαπημένος καφές με πολλούς φανατικούς οπαδούς τα τελευταία πολλά χρόνια στη χώρα μας. Καυτό νερό (30ml) διαπερνά με πίεση 7gr αλεσμένου καφέ.

coffee

© Jarek Ceborski on Unsplash

Ζεστός
Μέσα από ένα αχνιστό φλιτζάνι μπορούν να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι μυρωδιές ενός ποιοτικού χαρμανιού.

coffee

© Clay Banks on Unsplash

Ημερησίως
Σύμφωνα με έρευνες, έως και 300mg ημερησίως θεωρούνται φυσιολογικά όσον αφορά την κατανάλωση του καφέ. Δηλαδή, από 2 έως 4 φλιτζάνια.

Θερμίδες
Ο καφές δεν έχει θερμίδες από μόνος του. Συγκεκριμένα δίνει μισή θερμίδα ανά 100 γραμμάρια κι αυτό που τον επιβαρύνει είναι τα πρόσθετα, όπως η ζάχαρη και το γάλα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Οξύτητα, σώμα, γεύση, άρωμα είναι μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ μιας ποικιλίας καφέ.

Καφενές
Ένα ζεύγος Βαυαρών το 1834 στήνει το πρώτο καφενείο στην Αθήνα, στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Μ. Αλεξάνδρου. Το «Πράσινο Δεντρί».

Latte
Σερβίρεται σε μεγαλύτερο φλιτζάνι από του καπουτσίνο και αγγίζει τα 200ml για να πετύχει σωστή ισορροπία γάλατος-εσπρέσο.

coffee

© Jeanie de Klerk on Unsplash

Μachiatto
Για να φτιάξουμε espresso machiatto (σημαδεμένος-λερωμένος) σε ένα φλιτζάνι espresso, προσθέτουμε μια πολύ μικρή ποσότητα αφρόγαλα.

Ντεκαφεϊνέ
Ο καφές στον οποίο απομακρύνεται έως και το 97% της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη.

Tο ξέρεις;
H πρώτη web κάμερα κατασκευάστηκε στο Cambridge για να παρακολουθούν πότε θα γεμίζει η κανάτα στην καφετιέρα.

Οξύτητα
Είναι υπεύθυνη για μια σειρά γευστικών ιδιοτήτων του καφέ, όπως οι φρουτώδεις νότες που μπορεί κανείς να ανιχνεύσει σε μια συγκεκριμένη ποικιλία.

Ποικιλίες
Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες καφέ, η ποικιλία Arabica και η Robusta.

Ristretto
Σερβίρεται σε φλιτζανάκι για εσπρέσο με ποσότητα μόλις 25ml, για τον λόγο αυτό αποκαλείται και «σφηνάκι».

coffee

© Eric Gilkes on Unsplash

Στιγμιαίος
Η μαζική παραγωγή του ξεκίνησε το 1910 από τον George Washington. Όχι τον πρώτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έναν Βέλγο που ζούσε στη Γουατεμάλα.

Tιμή
Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου είναι ο Kopiluwak, κοστίζει 60 ευρώ το φλιτζάνι και παράγεται από τα κόπρανα αγριόγατας στην Ινδονησία.

Ύπνος
Tο λεγόμενο «coffee nap» είναι μια συνήθεια που συνδυάζει καφέ και σύντομο ύπνο διάρκειας 20-30 λεπτών. Μόλις ξυπνήσεις, θα είσαι πιο δραστήριος και διαυγής σύμφωνα με έρευνες.

Φραπέ(ς)
Αμιγώς ελληνικό προϊόν, καθώς η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 στη Θεσσαλονίκη – πού αλλού…;

Φραπέ(ς)

© Thimo van Leeuwen

Χόβολη
Τρόπος παρασκευής του ελληνικού καφέ μέσα σε στάχτη.

coffee

© Nick Karvounis on Unsplash

Ψήσιμο
Οι πράσινοι κόκκοι του καφέ, για να μετατραπούν στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε, περνούν από την κρίσιμη διαδικασία του roasting, γνωστή και ως καβούρδισμα ή ψήσιμο.

Ώρα
Η επίδραση του καφέ είναι πιο έντονη το διάστημα ανάμεσα στις 09.30 και τις 11.30.

Πηγή