Στο 30% η ανακύκλωση σκουπιδιών

Κεντρική εικόνα: Αν η ανακύκλωση ανεβεί στο 30% και η κομποστοποίηση στο 12% (από 6,5% σήμερα, συμπεριλαμβανομένων προφανώς των κλαδεμάτων), τότε ο στόχος της εκτροπής του υπόλοιπου 50% είναι εφικτός.

Από το Γιώργο Λιάλιο

Καφέ κάδοι σε όλη τη χώρα, αύξηση της ανακύκλωσης από το 18,9% (σήμερα) στο 30%, κατασκευή υποδομών με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ειδικό σχέδιο για τα αγροτογεωργικά απόβλητα, αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού. Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των απορριμμάτων έως το 2023. Μάλιστα, το υπουργείο υπόσχεται ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τα τουριστικά νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος παρουσίασαν χθες τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το θέμα των αποβλήτων, αστικών και μη. Οπως ανέφεραν, οι προτεραιότητες του υπουργείου για την τετραετία θα είναι:

• Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) «με στόχους εφικτούς, μετρήσιμους».

• Εφαρμογή του καφέ κάδου σε όλη τη χώρα.

• Επέκταση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) μέσω συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

• Ενίσχυση της ανακύκλωσης από 18,9% σήμερα σε 30%.

• Ολοκληρωμένο σχέδιο για τα αγροκτηνοτροφικά και τα χημικά απόβλητα.

• Αμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στις τουριστικές περιοχές.

«Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Είμαστε 24οι στην ανακύκλωση στην Ε.Ε. και δεύτεροι στην ταφή απορριμμάτων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Οι παράνομες χωματερές είναι 53, οι 22 σε νησιά και οι 21 στην Πελοπόννησο. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων είναι πολύ χαμηλή – έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις τα 230 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα 900 εκατ. ευρώ και γνωρίζουμε ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Εξειδικεύοντας, ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός θα δίνει «περισσότερη ελευθερία» στην Αυτοδιοίκηση και στους φορείς των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ), ότι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει κονδύλια ώστε να διπλασιαστούν οι μπλε κάδοι και θα τετραπλασιάσει τα προγράμματα ενημέρωσης. Ερωτώμενος από την «Κ» αν εγκαταλείπεται η υποχρέωση ανάπτυξης τεσσάρων χωριστών ρευμάτων συλλογής (αφού διπλασιάζονται οι μπλε κάδοι), ο κ. Γραφάκος υποστήριξε ότι τα τέσσερα ρεύματα θα υπάρξουν «όπου είναι εφικτό», ενώ για τον «εξορθολογισμό» των στόχων ανακύκλωσης ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την Ε.Ε. για να πετύχουμε μια περίοδο ανοχής» (καθώς ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι 50% ανακύκλωση το 2020).

Οσο για τα ΣΔΙΤ, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι είναι προτιμητέο ως μοντέλο, αλλά σε κάθε περίπτωση η Αυτοδιοίκηση είναι ελεύθερη να επιλέξει. Ο κ. Γραφάκος συμπλήρωσε ότι οι μονάδες αυτές καλύπτουν έως το 50% των (σύμμεικτων) απορριμμάτων, υποστηρίζοντας πως αν η ανακύκλωση ανέβει στο 30% και η κομποστοποίηση στο 12% (από 6,5% σήμερα, συμπεριλαμβανομένων προφανώς των κλαδεμάτων), τότε ο στόχος της εκτροπής του υπόλοιπου 50% είναι εφικτός.

Οσο για τα νησιά, όπως ανέφερε ο κ. Γραφάκος, «κάθε νησιωτικός δήμος πρέπει κανονικά να διαχειρίζεται μόνος τα απορρίμματά του, αλλά αυτό δεν έχει λειτουργήσει έως τώρα. Εξετάζουμε μια συνολική θεώρηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ευελπιστώ ότι θα την ανακοινώσουμε τον Νοέμβριο».

Τέλος, για την Αττική ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι το υπουργείο περιμένει τις προτάσεις της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι με τα αδειοδοτημένα σήμερα έργα ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει έναν χρόνο ζωής.

Πηγή