Πάνω από 3.700 σχολικές τσάντες έξω από το κτίριο του ΟΗΕ για τα παιδιά που χάθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες

Πάνω από 3.700 γαλάζιες σχολικές τσάντες στήθηκαν σε σειρές, κατά τρόπο ώστε να θυμίζουν επιτύμβιες πλάκες σε νεκροταφείο, σε μια εγκατάσταση η οποία αποκαλύφθηκε χθες Κυριακή έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, για να προσελκύσει την προσοχή στον αριθμό των παιδιών που σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Καθένα από τα 3.758 σακίδια πλάτης στην εγκατάσταση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) αντιπροσωπεύει τον χαμό ενός παιδιού σε εμπόλεμη ζώνη το 2018, εξηγείται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η εγκατάσταση αυτή δημιουργήθηκε για να σταλεί ένα μήνυμα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Η Χενριέτα Φορ, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, επισήμανε ότι στην επικείμενη Γενική Συνέλευση θα εορταστεί η 30ή επέτειος από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ότι η εγκατάσταση αυτή έχει σκοπό να θυμίσει στους ηγέτες των χωρών του κόσμου πόσο μεγάλους κινδύνους αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες.

«Καθώς πολλά παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο αυτή την εβδομάδα, εφιστούμε την προσοχή στα χιλιάδες παιδιά που σκοτώνονται σε εμπόλεμες ζώνες, την οδύνη για την τραγική απώλεια των οποίων θα συνεχίσουν να τη νιώθουν για πάντα στα σπίτια τους, στις σχολικές τάξεις τους, στις κοινότητές τους σε όλο τον κόσμο», σημειώνει η Φορ στο δελτίο Τύπου.

Πάνω από 12.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν σε εμπόλεμες ζώνες πέρυσι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αφότου ο ΟΗΕ άρχισε να συγκεντρώνει και να δημοσιοποιεί σχετικά δεδομένα.

Η ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις το 2019 που έχει δοθεί στη δημοσιότητα τονίζει ότι αυτός ο αριθμός αφορά μόνο επαληθευμένες περιπτώσεις και ότι ο πραγματικός απολογισμός πιθανόν είναι πολύ βαρύτερος.

Η εγκατάσταση θα παραμείνει στον χώρο ως αύριο Τρίτη. Κατόπιν τα σακίδια θα διατεθούν για να υποστηριχθεί η μόρφωση παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,DPA via