Wutopia Lab είναι το όνομα του αρχιτεκτονικού γραφείου που σχεδίασε το βιβλιοπωλείο Duoyun, στον 52ο όροφο του ψηλότερου κτιρίου της Σαγκάης. Το έργο αποκαλείται «βιβλία πάνω από τα σύννεφα» και πρόκειται για ένα βιβλιοπωλείο με ποικιλία λειτουργιών. Βιβλιοπωλείο, αίθουσα διαλέξεων, εκθεσιακός χώρος και καφετέρια κυριολεκτικά ίπτανται πάνω από τα σύννεφα. Ο νέος δημόσιος χώρος σκοπεύει να γίνει ένα πολιτιστικό ορόσημο μέσα στην πολυσύχναστη πόλη.

Η έκταση της βιβλιοθήκης είναι τεράστια και καλύπτει 2.300 τετραγωνικά μέτρα περίπου, με χώρο για 60.000 βιβλία. Τα ημιδιαφανή ράφια και οι καμπύλες -χαρακτηριστικό του σχεδιασμού- ενισχύουν την αίσθηση που έχουν οι επισκέπτες ότι βρίσκονται αιωρούμενοι με όλη την εντυπωσιακή θέα τη πόλης στα πόδια τους.

Το βιβλιοπωλείο περιλαμβάνει μια μαύρη αίθουσα μελέτης που βοηθά με την ησυχία και το σκούρο χρώμα τη συγκέντρωση των αναγνωστών. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το στοιχείο της κινητής βιβλιοθήκης που όταν μετακινείται δημιουργεί ένα νέο χώρο που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις διαφορετικές χρήσεις.

Πηγή