Υπερ-τουρισμός: Βρήκε τη λύση το νησί Boracay στις Φιλιππίνες;

Το νησί Boracay, στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Tripadvisor, βρίσκεται ανάμεσα στα 25 μέρη του κόσμου με τις πιο όμορφες παραλίες και ανάμεσα στους 7 προορισμούς της Ασίας με τις καλύτερες παραλίες. Το νησί έχει έκταση μόλις 10 χιλιομέτρων και το 2017 φιλοξένησε πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή για κάθε κάτοικο αντιστοιχούσαν 66 τουρίστες.

Τον Απρίλιο του 2018 ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων αποφάσισε να κλείσει το Boracay για έξι μήνες, ώστε να ληφθούν μέτρα για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί, που θα αποτρέπει τον υπερ-τουρισμό.

Στις 26 Οκτωβρίου του 2018 το νησί άνοιξε ξανά, αλλά με πολλούς περιορισμούς, όπως:

– Μόνο 6.405 τουρίστες ημερησίως μπορούν να προσγειώνονται στο Boracay.

– Απαγορεύεται στους τουρίστες το κάπνισμα και το αλκοόλ στη Λευκή παραλία, την πιο επισκέψιμη παραλία του νησιού.

– Απαγορεύεται στους ντόπιους να εκτρέφουν κοτόπουλα και χοίρους για μαζική κατανάλωση.

 Άνοιξαν ξανά μόνο τα ξενοδοχεία που συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και του Τμήματος Εσωτερικών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουν διαπιστευθεί από το Τμήμα Τουρισμού. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το νησί μόνο εάν κάνουν κράτηση σε ένα από αυτά τα ξενοδοχεία. Συνολικά έμειναν μόνο 353 ξενοδοχεία.

– Όλα τα ξενοδοχεία πρέπει να είναι συνδεδεμένα με το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων.

– Διευρύνθηκαν δρόμοι για να μην υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

– Απαγορεύονται κτίρια σε απόσταση 30 μέτρων από την ακτή.

Τα μέτρα αυτά απέδωσαν ως προς την τουριστική βιωσιμότητα του νησιού, όπως τονίζεται σε άρθρο του ehotelier.com.  Η συμμόρφωση με τη μέγιστη μεταφορική ικανότητα ήταν ικανοποιητική και το Συμβούλιο Πολιτικής Αεροναυτικής εξέδωσε, τον Απρίλιο του 2019, υπενθύμιση στις αεροπορικές εταιρείες που τις ζητούσε να ακολουθήσουν το όριο επισκεπτών.

Οι περιορισμοί αυτοί, ωστόσο,άφησαν πολλούς παραπονούμενους, εργαζόμενους και κατοίκους που ζούσαν στο νησί από τον τουρισμό. Γι αυτό και δημιουργήθηκε το κίνημα διαμαρτυρίας We Are Boracay, αποτελούμενο κυρίως από πωλητές, οδηγούς τρίκυκλου, μασέρ, ξεναγούς και άλλους εργαζόμενους, που ζητούν λύσεις από την κυβέρνηση.

Πηγή