Από τις 25 μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Συρράκο το Θερινό Σχολείο με θέμα «τρωγοπίνοτας, πολιτισμικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της αγροδιατροφικής παράδοσης».
Θεματικοί Άξονες των εργασιών είναι οι:1.Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο.2.Η τροφή στη σύγχρονη γεωπονική και διατροφική έρευνα.3.Γαστρονομία και πολιτισμός. 4.Η χρήση και «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής παράδοσης.
Όπως ανακοινώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Θερινό Σχολείο έχει εξελιχθεί σε θεσμό ταυτισμένο με την περιοχή των Τζουμέρκων. Με τον τρόπο του δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας ανάμεσα στους επιστημονικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση(Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων), τους πολιτιστικούς συλλόγους και μουσεία. Έχει καταστεί σαφέστατη η προτεραιότητά του να αναδείξει σε ισότιμο εταίρο τους επαγγελματίες καλώντας τους ως εισηγητές, ώστε να αναπτυχθεί διάλογος και συνεργασία ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη και ταυτόχρονα να συγκροτηθεί προοδευτικά ένα δίκτυο συνεργασίας, ικανό να συμβάλλει στη δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν εκλεκτοί συνάδελφοι. Υπενθυμίζουμε τη συνεργασία με την εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ, που δηλώνει τις προθέσεις μας για στενή σχέση με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και με το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων που υποστηρίζει αταλάντευτα το έργο μας. Με άλλα λόγια, κάθε διοργάνωση του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων εξελίσσεται σε γιορτή των βουνών.