Γνωριμία με τα μονοπάτια της Ηπείρου

Από την Γεωργία Χαλάτση

Με «όχημα» το Epirus Trail, το μονοπάτι μήκους 370 χλμ., που συνδέει τα ορεινά των Ιωαννίνων και της Άρτας και στην τελική του μορφή θα συνδέσει και τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, η περιοχή μπαίνει στον χάρτη του πεζοπορικού τουρισμού.

Περίπου 200 χιλιόμετρα από το μονοπάτι της Ηπείρου, είναι σχεδόν έτοιμα, με τις αναγκαίες σημάνσεις και υποδομές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πεζοπόρων, σύμφωνα και με τα διεθνή στάνταρτς.

Όπως τόνισε το στέλεχος της διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο πεζοπορικός τουρισμός είναι η «ναυαρχίδα» του εναλλακτικού τουρισμού στην ‘Ηπειρο, με εκατοντάδες μονοπάτια που αποτελούν μέρος της κουλτούρας και της ιστορίας του τόπου.

«Είναι οι στράτες, οι δημοσιές που χρησιμοποιούνταν παλιά και κατέληγαν στις αγορές του εξωτερικού, μονοπάτια φορτωμένα με αιώνες ιστορίας και πολιτισμού, στοιχεία που αν μπορέσουμε να τα ενσωματώσουμε και να τα δώσουμε με σύγχρονο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο εξωτερικό, οι επισκέπτες θα είναι πολλοί περισσότεροι», σημείωσε.

Το επόμενο τρίμηνο, η Ήπειρος θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πεζοπορίας με τη διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Συνάντηση Mονοπατιών, στις 2 και 3 Νοεμβρίου. «Προάγγελος» αυτής της Συνάντησης είναι το Φεστιβάλ Πεζοπορίας που θα διαρκέσει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, προβάλλοντας σε μυημένους και μη, μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές της Ηπείρου.

Το Φεστιβάλ Πεζοπορίας Ηπείρου διοργανώνεται από την περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τούς Ελληνικούς Ορειβατικούς Συλλόγους Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, οι οποίοι προτείνουν διάφορες διαδρομές. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι τα όμορφα σημεία που αποτελούν μέρος της Ηπειρωτικής φύσης, λαμβάνοντας παράλληλα τα κατάλληλα μέσα προστασίας και μαθαίνοντας πολλά χρήσιμα στοιχεία από έμπειρους ορειβάτες.

«Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, αν σκεφτεί κανείς ότι διοργανώνονται σήμερα στα βουνά 250 ορεινοί αγώνες», σημείωσε ο κ. Γκαρτζονίκας.

Απώτερος στόχος της περιφέρειας Ηπείρου είναι η πιστοποίηση του Epirus Trail, η διασφάλιση δηλαδή της ορθής ενημέρωσης και πάνω απ’ όλα της ασφάλειας των πεζοπόρων.

Διαδρομές σε όλη την Ήπειρο

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πεζοπορίας, οι τέσσερις Ελληνικοί Ορειβατικοί Σύλλογοι προγραμματίζουν τις παρακάτω πορείες το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

ΕΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Α. 1 Σεπτεμβρίου: Τρίστενο – Λίμνη Πηγών Αώου – Χρυσοβίτσα (Ώρες πορείας: 6)-Β’ Κατηγορία.

Β. 22 Σεπτεμβρίου: Κόνιτσα – Μονή Στομίου – Νταβάλιστα – Καταφύγιο – Μικρό Πάπιγκο (Ώρες πορείας: 9) – Γ’ Κατηγορία.

Γ. 20 Οκτωβρίου: Έναρξη Ορειβατικής Περιόδου (Από στροφή Λιγκιάδων μέχρι το Καταφύγιο (Ώρες πορείας: 3) – Α’ Κατηγορία.

Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου (19:00 – 21:00), Σμύρνης 15, ΤΚ. 45332, Ιωάννινα. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2651022138 & 2651181068 ή στο site http://www.orivatikos.gr/

ΕΟΣ ΑΡΤΑΣ

Α. 6 Οκτωβρίου: Βάλια Κάλντα (Ώρες πορείας: 6) – Βαθμός δυσκολίας: 3. Δηλώσεις συμμετοχής: Απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό κ. Βασίλη Ζολώτα και η φυσική παρουσία στο γραφείο του Συλλόγου, Οδός Αμβρακίας 38, Τ.Κ.: 47100, Άρτα, τηλ.: 2681028030. Περισσότερες πληροφορίες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 21:00 – 22:00 στο 2681028030 και στο site του Συλλόγου: http://eosartas.gr.

ΕΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Α. 1 Σεπτεμβρίου: Παραποτάμια πορεία (κατά ένα μέρος) και μέσα σε δάσος, στο Πολυστάφυλο Πρέβεζας. Προαιρετικό μπάνιο στον Αχέροντα (Ώρες πορείας: 6) – Βαθμός δυσκολίας: 1. Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά στην αρχηγό της εξόρμησης, κα. Θάνου Παρασκευή (Τηλ.: 6976203931) και στα γραφεία του Συλλόγου, Οδός Ζαλόγγου 59, Τ.Κ.: 48100, Πρέβεζα, τηλ.: 2682102004. Περισσότερες πληροφορίες: http://eosprevezas.blogspot.com, www.facebook.com/oreivatikosprevezas.gr

ΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Α. 27 Οκτωβρίου: Το μονοπάτι του Σταυρού. Φροσύνη Σουλίου – Θέση «Σταυρός» (1205) – Αρχαία Ελέα, Απόσταση 7 km, Θετική υψομετρική διαφορά  700 μέτρα (Ωρες πορείας: 4 – 5), Βαθμός δυσκολίας: 2.  Δηλώσεις συμμετοχής: Στα γραφεία του συλλόγου στην παλιά μαθητική εστία, 2ος όροφος, αριστερή πτέρυγα, Τετάρτη 23/10 & Πέμπτη 24/10 και ώρες 19:00 – 21:00. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6955480613 (κ. Δονάτος Μπόλοσης) και η πορεία θα αναρτηθεί αναλυτικά στις 20-10-2019 στη σελίδα του Συλλόγου https://www.facebook.com/EOSIG/

Πήγη