Η Κίμωλος έχει την ωραιότερη ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη είναι υπαίθρια και βρίσκεται σε ασυνήθιστες τοποθεσίες σε τέσσερα σημεία του Χωριού.

Η Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου (ΑΔΒΚ) δανείζει βιβλία χωρίς διαδικασίες στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού, τα οποία προσφέρονται σε πρωτότυπες προθήκες – έργα τέχνης, που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης, καθώς και στο σαμάρι του Μελέτη μας, του πρώτου γάιδαρου-βιβλιοθηκάριου, ο οποίος περιδιαβαίνει τα γραφικά σοκάκια και φέρνει τη γνώση και την ψυχαγωγία κοντά σε όσους την αναζητούν! Η βιβλιοθήκη είναι υπαίθρια και βρίσκεται σε ασυνήθιστες τοποθεσίες σε τέσσερα σημεία του Χωριού. Στην πλατεία της Σωτήρας καθιερώθηκε να λειτουργεί η κεντρική βιβλιοθήκη, η οποία αποτελείται από μπαούλα που υπήρχαν στα παλαιά νοικοκυριά, που βάφτηκαν σε κυκλαδίτικη απόχρωση και διαμορφώθηκαν εναλλακτικά για φιλοξενία βιβλίων, μαζί με κάποιες προθήκες από κλαδιά φίδας, από όπου κρέμονται τα βιβλία δεμένα με σχοινιά. Από κλαδιά φίδας είναι και οι προθήκες που βρίσκονται στην περιοχή Καρκάνη, αλλά και απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου , ενώ στην Αγορά, κάτω από την Καμάρα, τα βιβλία περιμένουν τους αναγνώστες μέσα σε μία παραδοσιακή πιατοθήκη.

Η υπαίθρια ΑΔΒΚ εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 και λειτουργεί από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Καθώς στην Κίμωλο δεν υπάρχει κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, με το συγκεκριμένο εγχείρημα καλύπτονται και οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Τη χειμερινή περίοδο τα βιβλία προστατεύονται σε κλειστό αποθηκευτικό χώρο. Ελπίδα όλων, στο μέλλον να διατεθεί στην ΑΔΒΚ μία λειτουργική αίθουσα, όπου το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται και για το συγκεκριμένο διάστημα.

“Οι αντιδράσεις όλων στην πρωτότυπη πρωτοβουλία μας μάς γέμισαν χαρά και αίσθημα δικαίωσης, καθώς η επιτυχημένη υλοποίηση της έμπνευσής μας βασίζεται -όπως και κάθε άλλη δράση μας- σε εθελοντική εργασία και προσφορές. Βλέποντας τόσο τους αναγνώστες να εκπλήσσονται ευχάριστα και να ανταποκρίνονται ανέλπιστα εντυπωσιακά, αλλά και πολλούς δημοσιογράφους και άλλους φίλους να προβάλλουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε διάφορα γνωστά ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να τη φέρνουν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και να την κάνουν τελικά γνωστή σε όλη την Ελλάδα, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε όλους θερμά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να το επιτύχουμε και εμπράκτως” λένε οι Κιμωλίστες.

 

Ενισχύστε τη βιβλιοθήκη της Κιμώλου

Τα βιβλία της ΑΔΒΚ προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές. Προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερες επιλογές στους αναγνώστες της, υπενθυμίζουμε σε όσους θέλουν να διαθέσουν βιβλία που δε χρειάζονται πια (κυρίως λογοτεχνικά, αλλά και όποιου άλλου είδους), ότι δέχεται τις προσφορές σας στη διεύθυνση:

«Για την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου ¨ΚΙΜΩΛΙΣΤΕΣ¨,

Κίμωλος, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84004»

Για να μας στείλετε πακέτα με βιβλία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις μεταφορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κίμωλο:

· Βασίλης Μωραΐτης/ Πλούτωνος 63, Αιγάλεω / τηλ. 697 4004423

· Νίκος Μουστάκας / Κηφισού 89, Αιγάλεω/ τηλ. 697 7906738

Πηγή