Στην Αθήνα το 85ο Διεθνές Συνέδριο της IFLA

Το κορυφαίο βιβλιοθηκονομικό γεγονός πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, 24-30 Αυγούστου

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή εποχή και σε όσα μπορούν οι νέες τεχνολογίες να προσφέρουν στις βιβλιοθήκες, στην εκπαίδευση και την έρευνα, διεξάγεται στην Αθήνα το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA) με θέμα “Libraries: dialogue for change” (“Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή”), από το Σάββατο 24 έως την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στο Μέγαρο Μουσικής Aθηνών με τη συμμετοχή περίπου 3.500 συνέδρων από 135 χώρες.

 Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός στο χώρο των βιβλιοθηκών, που διοργανώνεται από την IFLA με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Τις πολλές παράλληλες συνεδρίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν: η στάση των βιβλιοθηκών και της IFLA απέναντι σε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, η συμβολή της τεχνολογίας στην ανοιχτή προσβασιμότητα στην πληροφορία, ο ρόλος των βιβλιοθηκών στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ανάπτυξη της έρευνας και των επιστημών, αλλά και στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής (υγεία, βιοεπιστήμες). Εξάλλου, στις θεματικές του συνεδρίου διερευνάται και ο νέος ρόλος των βιβλιοθηκονόμων για την προώθηση της ερευνητικής διαδικασίας, αλλά και η ευελιξία που πρέπει πλέον να διαθέτουν στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, προκειμένου να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με την κοινωνία μέσω αποτελεσματικών μεθόδων διάχυσης της γνώσης.

Στις 30 Αυγούστου οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν μία ή και παραπάνω από 70 βιβλιοθήκες εντός και εκτός Αττικής, που θα τους ανοίξουν τις πόρτες τους.

Παράλληλα θα λάβει χώρα, διεθνής έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με το αντικείμενο του συνεδρίου, στην οποία συμμετέχουν 70 περίπου εκθέτες, όπου οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις τεχνολογίες αιχμής και να αναζητήσουν προϊόντα που θα εμπλουτίσουν το έργο τους.

Το συνέδριο πλαισιώνεται από πολιτιστικά δρώμενα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών και σχημάτων (Λύκειον των Ελληνίδων, Φιλαρμονική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων, Σοφία Σπυράτου, Eστουδιαντίνα). Στον εκθεσιακό χώρο θα υπάρξουν και καλλιτεχνικές δραστηριότητες καλλιγραφίας, βιβλιοδεσίας και διαδραστικής παρέμβασης με τίτλο METALIBRARY.

Το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και καθοριστική για την ανάληψή του υπήρξε η συμβολή του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων. Η διοργάνωσή του υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (OΠΑΝΔΑ), ενώ για την υλοποίησή του πολύτιμη είναι η συνεισφορά 250 περίπου εθελοντών.

Mέγας Δωρητής του συνεδρίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ΙΣΝ μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) προσφέρουν επίσης τη διοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης της 27ης Αυγούστου. Άλλοι χορηγοί από την Ελλάδα, είναι: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Μποδοσάκη, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Τράπεζα της Ελλάδος, HEAL-Link Σύνδεσμος Ελληνικών Βιβλιοθηκών, ΟΣΔΕΛ, ELIDOC, Εrnst and Young, UniSystems και Οικογένεια Πάρη & Κίττυς Κυριακοπούλου.

Πού και πότε:

85o Διεθνές Συνέδριο της IFLA

“Libraries: dialogue for change”

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

24-30 Αυγούστου 2019

Ιστοσελίδα συνεδρίου: https://2019.ifla.org/

Πληροφορίες για το συνέδριο: iflathens19@gmail.com

Ιστοσελίδα IFLA: https://ifla.org/