Γιορτή Σαρδέλας στην Πρέβεζα

Στις 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Πρέβεζας η καθιερωμένη πλέον Γιορτή Σαρδέλας, η οποία εδώ και δεκαετίες αποτελεί θεσμό για την πόλη.

Από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσής της, η Γιορτή Σαρδέλας σημείωσε μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό της γιορτής, είναι η ανάδειξη ηθών και εθίμων που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της Πρέβεζας, όπως είναι οι παραδοσιακοί χοροί,  τα τοπικά εδέσματα, για παράδειγμα η σαρδέλα Αμβρακικού και τα κηπευτικά Πρέβεζας, αλλά και η φιλοξενία των Πρεβεζάνων προς τους επισκέπτες του τόπου τους.

Μεταξύ άλλων, η γιορτή αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς της Πρέβεζας με τη ναυτική παράδοση αλλά και το επάγγελμα των αλιέων, οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας . Επιπλέον, η γιορτή της σαρδέλας συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Τέλος, στο πλαίσιο της γιορτής, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικούς ομίλους της Ελλάδας και θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους τοπικά εδέσματα με πρωταγωνιστή τη σαρδέλα Αμβρακικού.

Πηγή