Οδικώς ταξιδεύει στην Ελλάδα το 29% των τουριστών

Σε 8,8 εκατομμύρια ανήλθε ο αριθμός των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν οδικώς τη χώρα μας το 2018, ο οποίος αντιστοιχεί στο 29% από τα 30,3 εκατομμύρια εισερχόμενους συνολικά ταξιδιώτες (πλην κρουαζιέρας). Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στη νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις προοπτικές του εισερχόμενου οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2019.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τη φετινή χρονιά, οι οδικές αφίξεις παρουσιάζουν υστέρηση όλους τους μήνες. Η συνολική μείωση ανέρχεται σε 536.000 ή 12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η εικόνα όμως δεν είναι ενιαία, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά χώρα και μεθοριακό σταθμό που καταγράφονται οι διελεύσεις των επισκεπτών. Για παράδειγμα, οι αφίξεις από την Αλβανία έχουν επανέλθει από τον Μάιο σε θετικούς ρυθμούς, ενώ από τη Βουλγαρία υπάρχει σταθερά αρνητική διψήφια μεταβολή από την αρχή του έτους. Επίσης, οι αφίξεις από τη Βόρεια Μακεδονία είχαν θετικό πρόσημο τον Απρίλιο και τον Ιούνιο και αρνητικό πρόσημο τους υπόλοιπους μήνες, ενώ οι αφίξεις από την Τουρκία, αν και είχαν αρνητικό ξεκίνημα, επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα χαρακτηριστικό των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας οδικώς είναι η δυνατότητα να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την τελευταία στιγμή χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη, όπως συμβαίνει με τα αεροπορικά εισιτήρια. Ως εκ τούτου το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις αντίστοιχες αγορές είναι καθοριστικό για τις επιλογές διακοπών που θα κάνουν οι κάτοικοί τους.

Η μελέτη εστιάζει στις μακροοικονομικές εξελίξεις των κυριότερων αγορών με οδική πρόσβαση στην Ελλάδα, καταγράφοντας τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα που επηρεάζουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά: ΑΕΠ, συναλλαγματικές ισοτιμίες, δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτης ανεργίας. Η καταγραφή γίνεται για τις έξι μεγαλύτερες αγορές τουριστών που έρχονται οδικώς. Αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των οδικών αφίξεων στη χώρα μας και συνεισέφεραν το 11,4% των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2018. Οι αγορές αυτές είναι βαλκανικές: Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία. Ειδικά μάλιστα για την Τουρκία, η εικόνα της οικονομίας της είναι αρνητική δεδομένου ότι παρουσιάζει επιδείνωση στους παραπάνω δείκτες. Ενδιαφέρον, τέλος, είναι το εύρημα για τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών για το 2017. Παρατηρείται ότι, σε όλες τις αγορές, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των κυριότερων τουριστικών προορισμών, με εξαίρεση την αγορά της Ρουμανίας όπου έχει τη δεύτερη θέση μετά την Ουγγαρία, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2016. Η εικόνα είναι παρόμοια όσον αφορά τους μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στην πρώτη θέση των κυριότερων προορισμών.

Πηγή