Γιατί δεν χρειάζεται να δουλεύεις συνέχεια

Μπορεί η σκληρή δουλειά να είναι ένα από τα συστατικά της επιτυχίας, ωστόσο, φαίνεται πως η υπερβολή κάνει «κακό».

Το να εργάζεστε ασταμάτητα δεν σημαίνει απαραίτητα πως βρίσκεστε στον δρόμο για την επαγγελματική καταξίωση. Ισα-ίσα αυτός ο υπερβολικός εργασιακός ζήλος να διαλύει αυτά που χτίζεται με δουλειά και επιμονή, ενώ μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα υγείας. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως δύσκολα ξεφεύγετε από το burn out. Τι εννοούμε; Δεν χρειάζεται να εργάζεστε νυχθημερόν και το μυστικό για την επιτυχία είναι να έχετε κενά διαστήματα.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει έρευνα του Harvard Business Review. «Από ένα υπεύθυνο επαγγελματία, ιδίως σε καιρούς οικονομικής κρίσης, όλοι προσδοκούν περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερο αποτέλεσμα, κερδοφόρους στόχους, νέες ιδέες», γράφει ο καθηγητής επιχειρησιακής στρατηγικής και πολιτικής Μάνφρεντ Κετς ντε Βράις. «Αλλά χωρίς επαναφόρτιση της εσωτερικής ενέργειας κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Οι διακοπές είναι το φάρμακο αυτής της νόσου», προσθέτει και τονίζει: «Εκεί, ο ηγέτης βρίσκει την ευκαιρία να αφήσει το μυαλό του να περιπλανηθεί, να αφαιρεθεί, να συνθέσει νέες πολύπλοκες ιδέες και σχέδια κατακτώντας το απόλυτα προσωπικό νόημα που προσδοκά από τη δουλειά και τη ζωή του».

όχι άλλη δουλειά

Την ανάγκη ξεκούρασης υπογραμμίζει και ο καθηγητής Ψυχολογίας, Σκοτ Μπάρι, σε άρθρο του στο περιοδικό Psychology Today. «Δύο ώρες πάνω σε ένα απόμερο βράχο μιας ήσυχης παραλίας, μπορούν να αποδώσουν καλύτερα από ένα ολόκληρο πενθήμερο στο γραφείο. Οπως υποστηρίζει, «τα πειράματα έχουν δείξει πως άνθρωποι που πέτυχαν σπουδαία προσωπικά και δημόσια επιτεύγματα, είχαν μια σαφή μελλοντική εικόνα του εαυτού τους».

Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν να αφήσετε για λίγο τη δουλειά στην άκρη, να χαλαρώσετε και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας. Τώρα, που είναι καλοκαίρι, κρατήστε το κινητό στην άκρη, μείνετε μακριά από τα emails και τα τηλέφωνα και ηρεμήστε από την εργασιακή τρέλα.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πηγή