Το Its Kale Festival επιστρέφει στον τόπο του

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και το Its Kale Festival αποτέλεσαν δύο βασικές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα αυτά τα χρόνια, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πολιτισμού αλλά και του τουρισμού.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ μίλησαν για το επερχόμενο Its Kale Festival.

Το φεστιβάλ αυτό, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά, επιστρέφει φέτος… στον τόπο του, στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Πέρσι, είχε μετακομίσει εκτάκτως στο πάρκο Πυρσινέλλα μετά τη διαμάχη που υπήρχε μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και τους φύλακες. Ο κ. Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις επιλογές της δημοτικής αρχής στον τομέα του πολιτισμού, ευχαριστώντας τόσο τον κ. Γκόγκο όσο και την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου, και υπογράμμισε ότι «το Its Kale Festival είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει». Σε αυτό το σημείο κατέθεσε την ελπίδα του ο θεσμός αυτός να παραμείνει και επί νέας δημοτικής αρχής. Κάτι που υποστήριξαν τόσο ο κ. Γκόγκος όσο και ο κ. Σουέρεφ. Ο κ. Σουέρεφ, αναφερόμενος στο φεστιβάλ, υπενθύμισε ότι το Ιτς Καλέ από ένα φρούριο και χώρος εξουσίας έχει γίνει ένας χώρος πολιτισμού. «Δεν είναι ένας χώρος αντιπαράθεσης και εξουσίας. Είναι ένας χώρος που βρίσκεται στον πυρήνα της πόλης. Μέσω εκδηλώσεων, οι οποίες ελπίζω να συνεχιστούν, μετατρέπεται σε μια ακόμη ‘στάση’ στο όλο οικοδόμημα μιας πόλης που  λέγεται Ιωάννινα».

Ο κ. Γκόγκος ήταν αυτός που παρουσίασε το πρόγραμμα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, αναφέροντας ότι «κορυφαίοι ερμηνευτές και καλλιτέχνες περιμένουν να ανταμώσουν με τους πολίτες και τους επισκέπτες μας. Κοινός παρανομαστής των εκδηλώσεων, η μουσική. Μια μουσική που δεν γνωρίζει σύνορα και ετικέτες».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 10 Ιουλίου, 21:00

«Άξιον εστί»-Συμφωνική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών

Η γιαννιώτικη Συμφωνική Ορχήστρα θα συμπράξει με τη Χορωδία Δωματίου Κοζάνης και με τους ερμηνευτές Δημήτρη Μπάση και Σπύρο Κλείσσα. Αφηγητής ο Βασίλης Σιάφης. Παρουσίαση του “Άξιον εστί” του Οδυσσέα Ελύτη.

Παρασκευή 12 Ιουλίου, 21:00

«Rock Legends»-Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών

Διασκευές των καλύτερων τραγουδιών ιστορικών συγκροτημάτων της ροκ μουσικής

Παρασκευή 14 Ιουλίου, 21:00

«Ηχο-δράσεις»-Νίκος Τουλιάτος

Μια σημαντική παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή τα 50 χρόνια του Νίκου Τουλιάτου στην τέχνη και τον πολιτισμό. Έλληνες και ξένοι συνθέτες, τραγουδιστές και ηθοποιοί, παίζουν μουσική, μιλούν, τραγουδούν, χορεύουν πλάι στον διεθνώς καταξιωμένο έλληνα τζαζίστ. Παρούσα η ομάδα κρουστών «Ηχοδράση».

Τρίτη 16 Ιουλίου, 21:00

«Αγάπης λόγιας»

Μια μουσική παράσταση με τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα μαζί με τη μεσόφωνο Ειρήνη Καραγιάννη και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.

Παρασκευή 16 Ιουλίου, 21:00

Συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου και ένα «ταξίδι» στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι σε ενορχηστρώσεις του Μαν. Ανδρουλιδάκη

Τετάρτη 14 Αυγούστου, 21:00

Μία μέρα πριν την αυγουστιάτικη πανσέληνο, στο Ιτς Καλέ θα τραγουδήσουν ο Δημήτρης Υφαντής και η Αγγελική Τουμπανάκη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, όπως ανακοινώθηκε.

*Η κεντρική φωτογραφία είναι του Θύμιου Μάντζιου

Πηγή