Μία σπουδαία Επιστημονική Συνάντηση στον Αλέξανδρο Λευκάδας

Στον Αλέξανδρο θα πραγματοποιηθεί, από 23-26 Αυγούστου η 1η Διεπιστημονική Συνάντηση με θέμα Μνήμη και Λήθη στον Δημόσιο Χώρο, την οποία διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία CIBA (CITIES IN BALANCE).

Στη Συνάντηση, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του γλύπτη Θόδωρου, φίλου του Αλέξανδρου και της Λευκάδας, θα διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η αισθητική των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων σε κατοικημένο περιβάλλον σηματοδοτούνται από μνήμη και λήθη.

Η Συνάντηση θα φέρει σε επαφή θεωρητικούς, επαγγελματίες και μέλη της CIBA με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου για τις ερμηνείες των εννοιών μνήμης και λήθης στον δημόσιο χώρο, και τη διερεύνηση πρακτικών τρόπων εφαρμογής δημοκρατικών, ανοικτών και προσβάσιμων δημόσιων χώρων.

Η Συνάντηση θα λειτουργήσει ως διεπιστημονική κοινότητα και εργαστήριο στην οποία θα συμμετάσχουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, καλλιτέχνες, κοινωνικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν έρευνες, μελέτες και υλοποιούμενα έργα για τον δημόσιο χώρο.

Κύριοι εισηγητές θα είναι επιστήμονες μεγάλου κύρους, μεταξύ των οποίων ο Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ-Ακαδημαϊκός, Μαρία Βασενχόβεν, Αρχιτέκτων ΥΠΠΟΑ, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αρχιτέκτων δρ ΕΜΠ, Νεφέλη Παπαδημητρίου,(CIBA), Αρχιτέκτων Mc, Θεοδόσης Ψυχογιός, Πολεοδόμος, Δ/ντής ΥΠΠΕ, π.Γενικός Δ/ντής ΕΑΧΑΑ, Σωτήρης Παπαδόπουλος, Αρχιτέκτων, Δημήτρης Οικονόμου, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πάνος Παρθένιος, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μετά την οριστικοποίησή των συμμετοχών για τα εργαστήρια και τη θεματολογία τους.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής

Νίκος Σπ. Κονδυλάτος