Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα ελληνικά μνημεία

Την ανησυχία της για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα ελληνικά μνημεία, μεταξύ των οποίων και η Ακρόπολη, εκφράζει η επιστημονική κοινότητα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι καταρρακτώδεις βροχές δημιουργούν δομικά προβλήματα στα αρχαία μνημεία.

«Τα τείχη της αρχαίας πόλης έχουν διαβρωθεί περισσότερο από το παρελθόν», αναφέρει η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Αν και οι προσπάθειες προστασίας και διατήρησης των ελληνικών μνημείων επιταχύνθηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1970, χιλιάδες ελληνικά μνημεία είναι εκτεθειμένα.

«Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες υποθέσεις… Δίνουμε περισσότερα χρήματα, τα οποία δεν είχαμε υπολογίσει, στην προστασία των μνημείων», υπογραμμίζει η κ. Βλαζάκη.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει συχνότερα και οι απότομες διακυμάνσεις των καιρικών φαινομένων –από περιόδους έντονης ξηρασίας σε πλημμύρες- «αποσταθεροποιούν» την κατάσταση των μνημείων, τονίζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.

Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της, αλλά και να αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o κ. Ζερεφός στο περιθώριο συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή και την πολιτική κληρονομιά.

Πηγή