Τέσσερα πανέμορφα χωριά των Επτανήσων

Παραδομένα στα νερά του Ιονίου και την πλούσια βλάστηση

Παραδοσιακοί οικισμοί αμφιθεατρικά χτισμένοι γύρω από την θάλασσα, χωριά παραδομένα στην «αγκαλιά» της φύσης και ιστορικές συνοικίες που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Τα Επτάνησα εκτός από τις εξαιρετικές παραλίες με τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά ξεχωρίζουν και για τα υπέροχα  χωριουδάκια που συναντά κανείς σε αυτά, τα οποία μαγεύουν τους επισκέπτες με την ανεπιτήδευτη ομορφιά τους.

Άσσος, Κεφαλονιά

Η αλλοτινή πρωτεύουσα του βόρειου τμήματος της Κεφαλονιάς από μακριά μοιάζει με μια καταπράσινη «κλεψύδρα» ριγμένη μέσα στη θάλασσα, ενώ η εξαιρετική θέα πάνω από τη γραφική και κατάφυτη χερσόνησό της είναι βέβαιο ότι θα σας δελεάσει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη και να οδηγήσετε τα 4 χλμ. φιδογυριστού δρόμου που θα σας βγάλουν στο περιτριγυρισμένο από πεύκα και πολύχρωμα σπίτια λιμανάκι της.

Η βόλτα στην Άσσο ξεκινά από την κεντρική πλατεία των Παρισίων, που ονομάστηκε έτσι της τιμήν της βοήθειας που δόθηκε από τη Γαλλία για την ανοικοδόμηση του χωριού μετά της καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953.

Απολαύστε τον περίπατο στα στενά δρομάκια με τα προσεισμικά αρχοντικά, βουτήξτε στα ήρεμα νερά της βοτσαλωτής παραλίας του κόλπου και χαλαρώστε στα γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπια πιάτα και θαλασσινές γεύσεις.

Εγκλουβή, Λευκάδα

Στο κέντρο της ενδοχώρας του νησιού συναντάται το ψηλότερο σε υψόμετρο –750 μέτρα– χωριό της Λευκάδας. Ο λόγος για την Εγκλουβή, φημισμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις πεντανόστιμες φακές που παράγει.

Παραδοσιακό με πέτρινα διώροφα σπίτια, στενά σοκάκια και κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια της φακής, την κτηνοτροφία και τα αμπέλια, είναι «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λοφίσκους και τα γειτονικά χωριά, γεγονός στο οποίο εικάζεται ότι οφείλεται και η ονομασία του.

Οι φακές της Εγκλουβής, έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν όχι μόνο του χωριού αλλά και ολόκληρης της Λευκάδας, καθώς ακόμη και σήμερα η καλλιέργειά τους πραγματοποιείται με παραδοσιακές μεθόδους υψηλής ποιότητας.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το οροπέδιο Βουνί, γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, ενώ σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από το χωριό θα βρείτε τους Βόλτους, έναν ιδιαίτερο και μοναδικό οικισμό με πέτρινες θολωτές κατασκευές –δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής– που χρησίμευαν ως προσωρινές κατοικίες κατά την διάρκεια της συγκομιδής και του αλωνίσματος της φακής.

Κιόνι, Ιθάκη

Το Κιόνι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιθάκης, αποτελεί έναν παραδοσιακό οικισμό χτισμένο σε αμφιθεατρική θέση και προσφέρει ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Πέτρινα σπίτια πνιγμένα στα λουλούδια και καλαίσθητα οικήματα αντικατοπτρίζονται στα κρυστάλλινα νερά.

Ακόμη πιο γραφικό το κάνει το λιμανάκι του στο οποίο αράζουν κότερα και σκάφη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί, στο Κιόνι σώζεται ένα μέρος του σπιτιού που σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο ήρωας της Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Παλιά Περίθεια, Κέρκυρα

Σε απόσταση 40 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, θα ανακαλύψετε ένα ιστορικό χωριό που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας και σε υψόμετρο 400 μ. η Παλιά Περίθεια αποτελείται από πέτρινα, εγκαταλειμμένα, μισογκρεμισμένα σπίτια, που δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Το χωριό αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επισκέπτονται για να παρατηρήσουν από κοντά την ιδιαίτερη και μυστηριακή ομορφιά του. Μάλιστα, τις Κυριακές κατακλύζεται από κόσμο που έρχεται εδώ για βόλτα, συνδυάζοντάς τη με παραδοσιακό γεύμα σε κάποια από τις ταβέρνες, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει την Παλιά Περίθεια ως το κυριακάτικο must do.

Πηγή