Πλήξη, το κλειδί για ένα τέλειο καλοκαίρι

Κεντρική εικόνα: Καλοκαίρι; Καλύτερα αφήστε τους σχεδιασμούς για αργότερα |shutterstock

Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν: σκεφτείτε τον χρόνο ως χρήμα και να είστε πραγματικά «τσιγκούνης» με τον δικό σας, αποφεύγοντας τις υποχρεώσεις και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες που δεν προκύπτουν αυθόρμητα. Μπορεί τελικά αυτές να είναι οι καλύτερες διακοπές σας εδώ και χρόνια.

Στην εποχή μας, εποχή της βιασύνης, ας το παραδεχτούμε, οι πλουσιότεροι μεταξύ ημών είναι εκείνοι που ελέγχουν το πρόγραμμά τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι νιώθουμε πολύ απασχολημένοι και παραπονιόμαστε συνεχώς για εξάντληση και άγχος (το γνωστό burn out που καίει τα χείλη και το μυαλό όλο και περισσότερων εργαζόμενων ανεξαρτήτως κλάδου), θέλουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να βλέπουμε από το πρωί ως το βράδυ Netflix, οπότε γεμίζουμε τις μέρες μας με σχέδια, προγραμματίζουμε εγκαίρως τις ώρες, τις εβδομάδες και τους μήνες που έχουμε μπροστά μας από φόβο μήπως βαρεθούμε…

Αυτό το καλοκαίρι, όμως, δοκιμάστε να κάνετε το αντίθετο, προτείνει το Quartz: μην κάνετε σχέδια.

Αφήστε στην άκρη το ημερολόγιο και τους προγραμματισμούς. Μην ανεβείτε στο Κιλιμάντζαρο ή στο Εβερεστ, γιατί στον δρόμο για την κορυφή είναι σίγουρο ότι θα πέσετε σε μποτιλιάρισμα, και μη βιαστείτε να πάτε στα Χάμπτονς αν δεν θέλετε να συναντήσετε τους μισούς κατοίκους του Μανχάταν, που «μεταναστεύουν» αγχωμένοι εκεί κάθε Σαββατοκύριακο με κάθε μέσο, λέει το αμερικανικό αυτό μέσο ενημέρωσης.

Ξεχάστε την Πορτογαλία και το όνειρο να ζήσετε σαν ντόπιος παρ’ όλο που είστε τουρίστας. Μην κάνετε κράτηση σε Airbnb. Αντ ‘αυτού, απολαύστε μια αλλιώτικη αίσθηση: την αίσθηση εκείνου που δεν έχει αποφασίσει πού θα πάει και τι θα δει, και αφήνει τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Γιατί όσο περισσότερο φοβάστε μήπως βαρεθείτε, τόσο πιθανότερο είναι ότι αυτό ακριβώς το είδος των διακοπών θα σας ελευθερώσει και θα σας οδηγήσει σε νέα ύψη δημιουργικότητας και χαλάρωσης.

Η βαρεμάρα κάνει καλό στην υγεία μας. Ενας από τους λόγους που πολλοί από εμάς αισθάνονται ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι τελευταία είναι ότι η τεχνολογία μάς κρατά συνεχώς απασχολημένους. Οι εγκέφαλοί μας έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν πολύ περιεχόμενο και σπάνια αφήνουμε στην άκρη τα εξωτερικά ερεθίσματα. Ως αποτέλεσμα, νιώθουμε σαν να κάνουμε συνέχεια κάτι, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της αυτή η κατανάλωση πληροφορίας δεν μας εμπλουτίζει. Απλώς γεμίζει τον χρόνο, το πράγμα δηλαδή που ισχυριζόμαστε ότι είναι τόσο πολύτιμο για μας, αλλά το ξοδεύουμε απερίσκεπτα.

Το να βαρεθείτε κάνει καλό στο μυαλό σας, στη φαντασία και στην παραγωγικότητά σας, υποστηρίζει η Σάντι Μαν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λανκασάιρ στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγγραφέας του βιβλίου «The Upside of Downtime». Η πλήξη είναι «αναζήτηση νευρικής διέγερσης που δεν ικανοποιείται» δήλωσε στο περιοδικό Time. «Αν δεν τη βρούμε, το μυαλό μας θα τη δημιουργήσει». Η έρευνά της όπως και άλλων κοινωνικών επιστημόνων έχει δείξει ότι όταν δίνουμε χώρο και χρόνο στο μυαλό μας να περιπλανηθεί και να ονειροπολήσει οδηγείται σε έμπνευση και καινοτομία.

Κάποιοι μπορεί να διαμαρτυρηθούν ότι δεν μπορούν να αφήσουν στην άκρη τα σχέδια επειδή έχουν παιδιά που πρέπει να τα κρατήσουν απασχολημένα και λίγες πολύτιμες ημέρες διακοπών από τις οποίες πρέπει να επωφεληθούν, όμως στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι μια έγκυρη απάντηση.

Πρώτον, οι ψυχολόγοι λένε ότι τα παιδιά χρειάζεται να βαρεθούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους, όπως έγραψε η Ολίβια Γκόλντχιλ στο Quartz. Γιατί η πλήξη τα διδάσκει επινοητικότητα, διαχείριση του χρόνου και δημιουργικότητα, και εμπνέει τα παιδιά να βρουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες που γεννιούνται από τη φαντασία τους.

Από την άλλη πλευρά, το να είναι κανείς πολυάσχολος και κατά τη διάρκεια των διακοπών μετά από μια ζωή ήδη γεμάτη, υπονομεύει στην ουσία ολόκληρο τον ελεύθερο χρόνο του, ο οποίος οφείλει να προσφέρει μια σύντομη αίσθηση ελευθερίας σε σχέση με την υπερφορτωμένη καθημερινότητά του.

Αν περάσουμε τις μέρες των διακοπών μέσα στη βιασύνη για να απολαύσουμε μια σειρά από υποτιθέμενα διασκεδαστικά πράγματα, δεν ανακαλύπτουμε ποτέ το δικό μας βάθος, δεν αγγίζουμε την επινοητικότητά μας και επιστρέφουμε από τις διακοπές πιο εξαντλημένοι από ό,τι όταν φύγαμε. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν χαλαρώνουμε ποτέ και καταλήγουμε να είμαστε αδιάκοπα στρεσαρισμένοι.

Ακόμα και αν το βρίσκετε εντελώς παράλογο λοιπόν, εφέτος το καλοκαίρι αφήστε στην άκρη το ημερολόγιο και τους προγραμματισμούς. Σκεφτείτε τον χρόνο ως χρήμα και να είστε πραγματικά «τσιγκούνης» με τον δικό σας, αποφεύγοντας τις υποχρεώσεις και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες που δεν προκύπτουν αυθόρμητα. Μπορεί τελικά αυτές να είναι οι καλύτερες διακοπές σας εδώ και χρόνια, ειδικά αν έχετε βαρεθεί να νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι. Μπορεί ακόμη να ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε.

Πηγή