Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις αγροτικές σχολές

Αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου οι εγγραφές για τις έξι επαγγελματικές αγροτικές σχολές (ΕΠΑΣ), οι οποίες λειτουργούν υπό την ευθύνη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (οργανισμός εποπτευόμενος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Οι εγγραφές των μαθητών μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και τις 28 Ιουνίου και για όσους δεν προλάβουν από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι συγκεκριμένες σχολές παρέχουν αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Πρόκειται για τις εξής σχολές:

  • Καλαμπάκας, με ειδικότητα στην ξυλογλυπτική και στη διακοσμητική επίπλου.
  • Κρήτης, με ειδικότητα στις θερμοκηπιακές κατασκευές και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
  • Αβερώφειος Λάρισας, με δύο ειδικότητες, στη Ζωοτεχνία καθώς και στα αγροτικά μηχανήματα.
  • Αμαρουσίου, με ειδικότητα στις φυτοτεχνικές επιχειρήσεις και στην  αρχιτεκτονική τοπίου.
  • Νεμέας, με ειδικότητα στην αμπελουργία και στην οινοτεχνία.
  • Γαλακτοκομική Ιωαννίνων, με ειδικότητα στη γαλακτοκομία και στην  τυροκομία.

Οι ΕΠΑΣ έχουν δημόσιο χαρακτήρα και ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η φοίτηση και το διδακτικό υλικό παρέχονται δωρεάν και οι σπουδές διαρκούν δύο έτη.

Δικαίωμα εγγραφής, χωρίς εξετάσεις, έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α’ Τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου.

Στην περίπτωση που οι αιτήσεις εγγραφής των υποψηφίων είναι περισσότερες από τον οριζόμενο αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολή τότε για την επιλογή των σπουδαστών λαμβάνονται υπόψη ορισμένα κριτήρια, όπως είναι ο γενικός βαθμός του τίτλου σπουδών που προσκομίζεται, εάν οι γονείς τους δεν μπορούν να εργαστούν (π.χ. έχουν  αναπηρία) ή είναι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εάν ανήκουν σε οικογένεια πολυτέκνων, εάν οι γονείς είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Βασικό κριτήριο αποτελεί και η προϋπηρεσία, τουλάχιστον ενός έτους, ανάλογη με την ειδικότητα που θέλουν να σπουδάσουν. Εξτρα μοριοδότηση προβλέπεται και για τους κατοίκους ορεινών, δασικών ή ακριτικών περιοχών. Οι απόφοιτοι των σχολών μπορούν να:

Λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συνεχίσουν σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Μοριοδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε Προγράμματα Νέων Αγροτών και να απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης για τη συμμέτοχή τους σε αυτά.

Επίσης, δικαιούνται αναβολή στράτευσης. Σε όσους μαθητές πληρούν τα σχετικά κριτήρια παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση.