Έλληνες «νικούν» τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ερευνητές από την Ελλάδα ανοίγουν σημαντικά τον δρόμο για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Από την Αθηνά Λεβέντη

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια και προοδευτικά επιδεινούμενη φλεγμονώδης πάθηση. Πλήττει τις αρθρώσεις του σώματος, προκαλεί ένα επώδυνο πρήξιμο και αργότερα φθείρει και παραμορφώνει τις αρθρώσεις. Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία για τη νόσο και η εξέλιξή της μπορεί μόνο να επιβραδυνθεί με τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Οι μοριακοί μηχανισμοί που προκαλούν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε μεγάλο βαθμό παραμείνουν άγνωστοι. Η κατανόηση αυτών των βιολογικών μηχανισμών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά τη βάση μιας νέας θεραπευτικής αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης

Έναν νέο βιολογικό μοριακό μηχανισμό που προκαλεί ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανακάλυψαν ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, αλλά κα ξένους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και του Τόκιο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Nature Cell Biology και δείχνει ότι η φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος μπορεί να πυροδοτηθεί από το γεγονός ότι μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μακροφάγα, πεθαίνουν εξαιτίας της φλεγμονής. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αποτρέψει την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπλοκάροντας τον κυτταρικό θάνατο των μακροφάγων με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης (Α20).

Στην ερευνητική ομάδα, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο ακαδημαϊκός Γιώργος Κόλλιας και η Δρ. Μαριέττα Αρμακά και ο Δρ. Απόστολος Πολυκράτης του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Μανώλης Πασπαράκης.

Πηγή