Τα ποτήρια μιας χρήσης που γίνονται δέντρα

Βιοδιασπώμενα ποτήρια μιας χρήσης γεμάτα σπόρους. Αντί να πεταχτούν, φυτεύονται και φυτρώνουν

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Κι αν ο καφές μας σερβιρόταν σε ένα ποτήρι το οποίο όχι μόνο θα ήταν φιλικό προς το περιβάλλον αλλά θα μετατρεπόταν ένα ωραίο φυτό;

Η εταιρία Reduce. Reuse. Grow., είχε την ιδέα να σχεδιάσει ένα ποτήρι καφέ, που όχι μόνο είναι βιοδιασπώμενο, αλλά περιέχει και σπόρους στα τοιχώματά του. Έτσι ώστε μόλις πιει κάποιος τον καφέ του, ακόμα κι αν το πετάξει στο χώμα, αυτό μπορεί να ανθίσει. Μάλιστα επειδή κάθε περιοχή έχει διαφορετικό κλίμα, οι σπόροι διαλέγονται ανάλογα ώστε να ευδοκιμήσουν σε κάθε τοποθεσία.

Ουσιαστικά πρόκειται για ποτήρια από ανακυκλωμένο χαρτί, τα οποία μέσα στον χαρτοπολτό έχουν ενσωματωμένους σπόρους. Η ιδέα ξεκίνησε όταν οι δημιουργοί τους σκέφτηκαν να πάνε την ανακύκλωση ένα βήμα πιο πέρα. Μιας και ένα υλικό δεν μπορεί να ανακυκλώνεται αέναα αφού δεν αντέχουν άλλη επεξεργασία οι ίνες του υλικού, τότε μόλις περάσει δύο με τρεις κύκλους ζωής, αναγκαστικά καταλήγει στη χωματερή. Έτσι σχεδίασαν αυτά τα ποτήρια, που μπορούν να φυτευτούν κατευθείαν στη γη. Το εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε μέσω kickstarter και συγκέντρωσε περισσότερα από τα διπλά χρήματα που χρειαζόταν για να μπει σε λειτουργία.

Όποιος αγοράζει καφέ από ένα μαγαζί που διαθέτει τα ποτήρια, μπορεί είτε να τα επιστρέψει στο σημείο πώλησης ώστε η εταιρία να τα φυτέψει, είτε να το φυτέψει ο ίδιος. Αστικοί πνεύμονες πρασίνου, δάση, άλση, λαχανόκηποι, ακόμα και οι κήποι των σπιτιών, είναι μόνο μερικά από τα σημεία που μπορούν να καλοδεχτούν αυτά τα ποτήρια.

Πηγή