Πάργα – Η μαγεία της Ηπείρου..

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και σκορπά επιτέλους την καλοκαιρινή αίσθηση σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι επιλογές πολλές και η ανάγκη για θάλασσα, όμορφες και καθαρές παραλίες, καλό φαγητό και ζεστή παρέα είναι μεγάλη.

Για άλλη μια Κυριακή έχουμε φροντίσει για όλους όσοι θέλουν το επόμενο διάστημα να σχεδιάσουν ένα ταξίδι σε έναν ελληνικό προορισμό.

Σήμερα, λοιπόν, πάμε Πάργα!

Φτιάξτε βαλίτσες και φύγαμε!

PARGAAAA.jpg

Η Πάργα είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι χτισμένη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού είναι αμφιθεατρικός και μπορείς να δεις τα πάντα από παντού.

Η Πάργα αποτελεί έναν από του πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, ο οποίος άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών κυρίως τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι σε απόσταση περίπου δεκαπέντε χιλιομέτρων βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής και το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

NEKRO.jpg

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.

AXERON.jpg

Επίσης, η πόλη της Πάργας είναι «αδελφοποιημένη» με την πόλη Άμπενσμπεργκ της Γερμανίας.

Παραλίες στην Πάργα

Οι επισκέπτες της Πάργας θα χαρούν δροσιστικές βουτιές και θαλάσσια σπορ στα ονειρεμένα της ακρογιάλια όπου οι οργανωμένες της πλαζ είναι αρκετές και εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους τη θερινή σεζόν.

ALONAKI.jpg

Η παραλία στο Κρυονέρι αποτελεί μια από τις πιο πολυσύχναστες της περιοχής και από εκεί μπορεί ο κολυμβητής να φτάσει απέναντι στο νησάκι της Παναγίας.

Η παραλία του Βάλτου, διαθέτει ολόχρυση άμμο και είναι ιδανική για τις οικογένειες με παιδιά που θέλουν να απολαύσουν τα νερά του Ιονίου Πελάγους. Φυσικά, πάντοτε μαζί μας έχουμε και φοράμε αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας, μιας και η ηλιακή ακτινοβολία είναι βλαβερή για το δέρμα του ανθρώπου.

Η παραλία Λύχνου στην Πάργα, μέσα στη φύση, μαγεύει και αυτή τους επισκέπτες της με τα θαλάσσια σπήλαια ενώ ο κόλπος του Άι Γιαννάκη και το γραφικό Σαρακίνικο με ψιλή άμμο και τον καταπράσινο ελαιώνα στο βάθος, αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα ταξιδιωτών.

AAMMOYDIA.jpg

Το νησάκι της Παναγιάς και το Κάστρο

PANAGIASNHSI.jpg

Το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς που εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Πάργας.

Το μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία με το γραφικό καμπαναριό καθώς και το μικρό κάστρο γαλλικής κατασκευής που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού, μαγεύουν τους πάντες με τη φυσική ομορφιά και ηρεμία που εμπνέουν.

Όσον αφορά στο Κάστρο, αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω στο πανέμορφο νησάκι της Παναγίας και χτίστηκε το 1808 από τους Γάλλους κατά την παραμονή τους στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των ετών 1797 και 1814.

Στην επιγραφή πάνω από την πέτρινη πόρτα, δίπλα στην πυριτιδαποθήκη αναγράφεται το εξής: Défense de la Patrie Α.D. 1808. (Άμυνα της πατρίδας). Σύμφωνα με μαρτυρίες, σκοπός του κάστρου ήταν να ελέγχει ένα μέρος του όρμου της Πάργας που δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί από το μεγάλο ενετικό κάστρο της Πάργας.

Από αυτό το στολίδι της περιοχής, σήμερα σώζεται ο περίβολος, η πύλη καθώς και το φρούριο, όλα πνιγμένα από την πυκνή βλάστηση του μικρού γραφικού νησιού.

Η πρόσβαση στο νησάκι της Παναγιάς είναι πολύ απλή και άμεση. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε εκεί είτε με ποδήλατο θαλάσσης, από την παραλία Κρυονέρι, με διάρκεια περίπου 5 λεπτών, είτε, όπως αναφέρθηκε, κολυμπώντας για περίπου 15 λεπτά από την ίδια παραλία.

Αξίζει να επισκεφθείτε στην Πάργα:

KASTROALIPASA.jpg

-Το εκκλησιαστικό μουσείο, στο κέντρο της πόλης
-Τον ναό του Αγίου Νικολάου (Πολιούχος της Πάργας)
-Το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας
-Το εκκλησάκι στου Άι Σώστη κάτω από το βράχο σε μοναδικό τοπίο πάνω από την ομώνυμη παραλία
-Τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μέσα στην πόλη
-Το κάστρο “του Αλή Πασά” στην Ανθούσα
-Την υποβρύχια πηγή στον κόλπο Άι Γιαννάκη
-Τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο
-Τα δεκάδες εκκλησάκια εντός της πόλης

Βόλτα στο Ιόνιο

NIDRI.jpg

Η Πάργα δεν απέχει πολύ από τη Λευκάδα, στην οποία πλέον η πρόσβαση, εκτός από τη θάλασσα, γίνεται και με αυτοκίνητο, μέσω της υποθαλάσσιας γέφυρας.

Από το Νυδρί, ένα από τα λιμάνια του νησιού, υπάρχουν συχνά δρομολόγια ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας που πραγματοποιούν ημερήσια κρουαζιέρα σε νησιά του Ιουνίου Πελάγους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και άλλα υπέροχα μέρη της Ελλάδας, εκτός από την Πάργα, τη μαγεία της Ηπείρου.

Με αυτήν την ημερήσια κρουαζιέρα, οι ταξιδιώτες θα επισκεφθούν το Μεγανήσι, το Φισκάρδο στην Κεφαλονιά, τον Σκορπιό και την πανέμορφη Ιθάκη. Μάλιστα, σε ορισμένα νησιά πραγματοποιείται στάση είτε για φαγητό ή καφέ, είτε για κολύμπι ή βόλτα, ανάλογα με τις επιθυμίες των ταξιδιωτών.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε εκτός την παραλία Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, που αποτελεί μια από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου.

Για όσους θέλουν να δουν ακόμα περισσότερα, η Πάργα τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με την Αμμουδιά και την Κέρκυρα.

Info:
Δήμος: Πάργας
Πρωτεύουσα: Κανναλάκι
Περιφέρεια: Ηπείρου
Περιφερειακή Ενότητα: Πρέβεζας
Πληθυσμός: 2.415 (απογραφή 2011)
Υψόμετρο: 139m.

Προσέγγιση:
Με αυτοκίνητο, η Πάργα απέχει από τη Θεσσαλονίκη 344 χιλιόμετρα.
Από την Αθήνα η απόσταση είναι μεγαλύτερη, στα 433 χιλιόμετρα.
Από τη Λευκάδα, η Πάργα απέχει 84,5 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, μόλις 60,7 χιλιόμετρα χωρίζουν την Πρέβεζα από τον προορισμό της εβδομάδας την Πάργα.

Πηγή