Βραβείο Europa Nostra για τα «Μονοπάτια Πολιτισμού»

Από τον Γιώργο Λιάλιο

Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) έλαβαν ένα από τα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία για την πολιτιστική κληρονομιά Europa Nostra. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το πρόγραμμα διακρίθηκε στην κατηγορία εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, μαζί με άλλες οκτώ ανάλογες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι ένα πολυεπιστημονικό πρόγραμμα επιλογής, συντήρησης, καθαρισμού, σηματοδότησης και σύνδεσης δημόσιων μονοπατιών σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής σημασίας στην Ελλάδα. Ηδη έχει υλοποιηθεί σε 13 περιοχές της χώρας, δημιουργώντας δίκτυο 658 χλμ. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, «το έργο συνδυάζει τη φιλοσοφία της ευεξίας με την Ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο και υπογραμμίζει σημαντικούς δεσμούς μεταξύ του πολιτισμού και της φύσης. Γίνεται αναφορά στην παλαιά παράδοση εμπειρίας του τοπίου με τα πόδια, σε αντίθεση με τα σύγχρονα μέσα κινητικότητας, ενώ τα μνημεία/τοπόσημα κατά μήκος των μονοπατιών επιλέγονται προσεκτικά, ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτόχρονη εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης. Οι διάφορες πτυχές του υλικού και άυλου πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς βιώνονται σε μια ολιστική προσέγγιση των πολιτιστικών τοπίων».

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από την ΕΛΛΕΤ, στηρίζεται οικονομικά από ιδιωτικές χορηγίες, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του είναι η έμπρακτη στήριξη και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή