Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική

Ένας νέος αρχιτέκτονας προτείνει τη λύση για τη στεγαστική κρίση του Λονδίνου αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τη ρύπανση της πόλης.

Ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου του Westminster Matthew Chamberlain έχει σχεδιάσει ένα βιώσιμο δεντρόσπιτο που μπορεί να προσφέρει κατοικίες στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης της πόλης. Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Κάθε δομή καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη διαμονή σε έναν μόνο ένοικο. Ο Chamberlain θεωρεί πως είναι ιδανικά για φοιτητές, νέους επαγγελματίες, άτομα που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι αλλά και για άστεγους ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία επαναστέγασης όπως σεισμοπαθείς, πυρόπληκτοι κ.ά.

Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά «δέντρα» συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

«Η κατασκευή των Street Tree Pods επιδιώκει να προσφέρει μια νέα εικόνα για την αστικοποίηση και τη ζωή στο Λονδίνο, αντιμετωπίζοντας τόσο την τρέχουσα στεγαστική κρίση όσο και την αυξανόμενη ρύπανση στην πόλη» εξήγησε ο Chamberlain. «Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά “δέντρα” συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής».

Το καθένα καταλαμβάνει όσο χώρο χρειάζεται ένα αμάξι για να παρκάρει.

Το καθένα καταλαμβάνει όσο χώρο χρειάζεται ένα αμάξι για να παρκάρει.

Η καμπύλη ξύλινη μορφή του σχεδίου έχει στόχο να αναπαραστήσει το φυσικό φαινόμενο όπου τα κλαδιά, οι κορμοί και οι ρίζες δύο διπλανών δέντρων αναπτύσσονται μαζί και ενώνονται. Τα κεραμίδια από κέδρο θα δώσουν στα κτίρια μια φυσική υφή ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια πουλιών ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Ο Chamberlain, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο ως μέρος του μεταπτυχιακού του στην αρχιτεκτονική, πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι τα δέντρα αποτελούν «ένα σημαντικό κομμάτι υποδομής για μια πόλη».

Ο σχεδιασμός μιμείται το φυσικό φαινόμενο των δέντρων που αναπτύσσονται δίπλα δίπλα και τα κλαδιά τους ενώνονται.

Ο σχεδιασμός μιμείται το φυσικό φαινόμενο των δέντρων που αναπτύσσονται δίπλα δίπλα και τα κλαδιά τους ενώνονται.

Ισχυρίζεται ότι το έργο θα μπορούσε να αυξήσει τόσο την πυκνότητα του πράσινου όσο και τη στέγαση στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους κατοίκους να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά οφέλη που έχει η επαφή με τη φύση.

«Τα δέντρα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παχυσαρκία, μειώνουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία και βοηθούν τη νοητική συμπεριφορά και τελικά κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο θετικοί στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό το έργο υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να ζούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση».

Οι κορμοί των δέντρων θα διασχίζουν τον πυρήνα κάθε δομής, παρέχοντας δομική σταθερότητα και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα πέφτει το βάρος στα κλαδιά. Ένα σύστημα θα επιτρέπει στο νερό να φτάνει στο δεντρόσπιτο και να περνάει στο έδαφος ενώ εξωτερικά τα φύλλα θα προσφέρουν φυσική σκίαση.

Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Για να μπει κάποιος στο δεντρόσπιτο, θα υπάρχει μια αναδιπλούμενη σκάλα που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εξωτερικά. Ο Chamberlain έχει σχεδιάσει τέσσερις ορόφους σε κάθε κατοικία. Στο χαμηλότερο επίπεδο θα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του σπιτιού που περιλαμβάνουν τις δεξαμενές αποθήκευσης ομβρίων υδάτων, αντλία θερμότητας και βιοαποικοδομητή. Επάνω, ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενεί κουζίνα και καθιστικό, με μικρό μπάνιο και μπαλκόνι, ενώ ο τρίτος φιλοξενεί το ντους, ένα χώρο εργασίας και αποθήκη. Τέλος, στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με φωτισμό οροφής.

Κάθε δεντρόσπιτο συλλέγει το βρόχινο νερό, έχει φυσικό αερισμό και αντλίες θερμότητας με αέρα, βοηθώντας το να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, ενώ υπάρχει και χώρος στάθμευσης ακριβώς από κάτω. Ο Chamberlain έχει επίσης οραματιστεί έναν υπερυψωμένο ποδηλατόδρομο που θα συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη. Ο δρόμος θα είναι προσβάσιμος μέσω πόρτας τοποθετημένης στο τρίτο επίπεδο κάθε δέντρου.

Ένας υπερυψωμένος ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη.

Ένας υπερυψωμένος ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη.

Επιπλέον μια εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα. «Η εφαρμογή Street Tree Pod σχεδιάστηκε ως όραμα για το πώς θα αναπτυχθεί το έργο στο μέλλον», δήλωσε ο Chamberlain. «Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής εμφανίζονται οι διάφοροι τύποι διαθέσιμων δεντρόσπιτων, μαζί με τις σχετικές πληροφορίες για το καθένα όπως ο αριθμός των υπνοδωματίων και ο τύπος του δέντρου.»

Η εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα.

Με πληροφορίες από το Dezeen

Πηγή