Κτίρια και προϊόντα που εκπαιδεύουν

Το Futurium, ένα δημόσιο κτίριο-γλυπτό στο Βερολίνο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό «Design That Educates», ο οποίος τιμά την αρχιτεκτονική και το design που εκπαιδεύουν περιβαλλοντικά το κοινό

Ενώ πολλά βραβεία design και αρχιτεκτονικής επικεντρώνονται στις πιο όμορφες ή μεγαλοπρεπείς ιδέες, τα κριτήρια του διαγωνισμού «Design That Educates» βασίζονται σε κάτι πιο μετριοπαθές: την εκπαίδευση.

Εμπνευσμένα από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Πίτερ Κούτσια με τίτλο «Educating Buildings», τα βραβεία Design that Educates Awards (DTEA) εκτιμούν την αξία των σχεδίων με βάση τις δυνατότητές τους να εκπαιδεύουν τους χρήστες των κτιρίων σε μια σειρά θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρέχοντας μια σημαντική (αλλά μέχρι στιγμής όχι πλήρως διερευνημένη) ευκαιρία για διάλογο μεταξύ του designer και των  χρηστών.

Το αποτέλεσμα, ένα νέο είδος μαθησιακού περιβάλλοντος, παρέχει ένα χώρο για την διερεύνηση του ίδιου του design, των λύσεων που προτείνει και της σχέσης του με το ευρύτερο πλαίσιο. Κάθε χρόνο, μια διακεκριμένη ομάδα κριτών επιλέγει τα πιο σημαντικά παραδείγματα. Και ο στόχος των βραβείων είναι να αναγνωρίσουν, να προβάλουν και να προωθήσουν παγκοσμίως τις καλύτερες ιδέες και εφαρμογές αρχιτεκτονικής και design που εκπαιδεύουν.

Ο Ντέμιεν Πρζίμπιλα, συνιδρυτής της διοργάνωσης, λέει ότι «[τα βραβεία] δείχνουν πώς το σχέδιο μπορεί να καθοδηγήσει τους χρήστες προς θετικές αλλαγές συμπεριφοράς». Η αρχιτεκτονική, λοιπόν, και το design που ωθούν τους ανθρώπους σε καλύτερες κατευθύνσεις θα πρέπει να τιμώνται.

To Εθνικό Μουσείο της πόλης Szczecin στην Πολωνία τιμήθηκε με ειδική αναγνώριση Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

Φέτος συμμετείχαν αρχιτέκτονες και designers από περισσότερες από 30 χώρες. Και το διεθνές πάνελ των κριτών βράβευσε projects σε τρεις κατηγορίες: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Σχεδιασμός Προϊόντων, και Παγκόσμιος Σχεδιασμός. Επιπλέον ένα φοιτητικό project, το οποίο έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τους κριτές, τιμήθηκε με τον τίτλο «Αναδυόμενοι Designers».

Η τελετή της απονομής των φετινών βραβείων έγινε στις 28 και 29 Μαρτίου στη Γερμανία, στο «Solarlux Campus» στην πόλη Μέλε της Κάτω Σαξονίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Architecture in Foyer» που φιλοξένησε η εταιρεία Solarlux.

Βραβεία Design that Educates 2019

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Βερολίνο, Futurium, αρχιτεκτονικό γραφείο Richter Musikowski
Το Futurium είναι ένα δημόσιο κτίριο-γλυπτό στην καρδιά του Βερολίνου, ανάμεσα στον ποταμό Σπρέε, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και το νοσοκομείο Charité με σκοπό εκθέσεις και εκδηλώσεις που στοχεύουν στο μέλλον. Κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια και χρησιμοποιεί βροχή για να δροσίζεται είναι ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος, χωρίς εμπόδια, που στοχεύει επίσης στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ ερευνητών και κατοίκων.

Ειδική αναγνώριση Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
Δόθηκε στο υπόγειο Εθνικό Μουσείο της πόλης Szczecin στην Πολωνία με τον τεράστιο δημόσιο χώρο στην οροφή του που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ρόμπερτ Κονιέτσνι (διευθύνει το γραφείο KWK Promes) και το 2016 είχε κερδίσει τον τίτλο του Κτιρίου της Χρονιάς

Σχεδιασμός Προϊόντος
SIMS (Snap-Interlock Modular System), του designer Τζιν Γιανγκ Σονγκ

Το SIMS (Snap-Interlock Modular System) είναι ένα πρωτότυπο δομικό στοιχείο από χάλυβα

Το SIMS (Snap-Interlock Modular System) είναι ένα πρωτότυπο δομικό στοιχείο που βασίζεται στην ελαστική αστάθεια του χάλυβα, κατανέμοντας τις δυνάμεις μέσω του μοναδικού του μηχανισμού με αλληλοσυνδεόμενα στοιχεία.

Παγκόσμιος σχεδιασμός

Smog Free Project από το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Roosegaarde
Πρόκειται για μια σειρά από αστικές καινοτομίες που μειώνουν τη ρύπανση και παρέχουν μια εμπνευσμένη εμπειρία για ένα καθαρό μέλλον. Το Smog Free Project έχει ως στόχο να δημιουργήσει άμεσο αντίκτυπο σε τοπική κλίμακα και να ενεργοποιήσει νέες λύσεις για πόλεις χωρίς νέφος.

Ο Smog Free Tower απορροφά κατά 75% τα αιωρούμενα σωματίδια

Τα Smog Free Tower, Smog Free Ring και Smog Free Bicycle παρέχουν τοπικές λύσεις για καθαρό αέρα σε δημόσιους χώρους. «Μαζί με τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ, τις εκστρατείες υπέρ του ποδηλάτου και τη βιομηχανία καθαρών τεχνολογιών, οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν μαζί για να κάνουν μια ολόκληρη πόλη χωρίς νέφος», δήλωσαν οι εμπνευστές του. Πρόσφατα, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει Smog Free Projects σε όλο τον κόσμο, μαζί με εργαστήρια για πρωτοβουλίες χωρίς νέφος για σπουδαστές.

Κεντρική εικόνα: Το Futurium είναι ένα δημόσιο κτίριο στο κέντρο του Βερολίνου | designeducates.com

Πηγή